Klasyczny makaron po Bolońsku
Makarony

Klasyczny makaron po Bolońsku

Klasyczny makaron po Bolońsku to typowo włoskie danie, które jest bardzo popularne również w naszym kraju. Mam wrażenie, że kuchnia słonecznej Italii bardzo mocno zakorzeniła się w Polsce i przez wielu z nas jest uwielbiana. Makaron po Bolońsku podamy klasycznie, czyli z dodatkiem parmezanu, bowiem bardzo często w polskich domach jest on serwowany z tartym żółtym serem.

Jeśli to danie ma być również obiadem dla Waszych najmniejszych pociech, to zamiast mięsa wieprzowo- wołowego dajcie mięso mielone z indyka, albo kurczaka. Będzie równie pyszne.

Składniki

  • makaron spaghetti
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • niewielka cebula
  • 300g mięsa mielonego np. wieprzowo- wołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta suszonej bazylii
  • szczypta suszonego oregano
  • oliwa z oliwek
  • parmezan
  • sól
  • pieprz

Klasyczny makaron po Bolońsku – przepis

Zaczynamy od przygotowaniu sosu. Na patelni na odrobinie oliwy. Możecie użyć również oleju, jednak nie będziemy długo i w wysokiej temperaturze smażyli, więc możecie zrobić to danie na oliwie. Szklimy drobno pokrojoną cebulę, następnie dodajemy mięso i smażymy wszystko ok. 5 minut. Mięso doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Dodajemy posiekany drobno czosnek. Wszystko smażymy jeszcze przez ok. 1 minutę i dolewamy passatę pomidorową. Wszystko dusimy razem około 7 minut. W międzyczasie doprawiamy sos do smaku oregano i bazylią.

Kiedy sos będzie nam się gotował, możemy przygotować makaron. Gotujemy makaron w osolonej wodzie 1 minute krócej niż zaleca producent. Wtedy nasz makaron powinien być przygotowany al dente i o taki nam właśnie chodzi.

I teraz co ciekawe – są dwie wersja podawania makaronu Bolognese. Możemy makaron wymieszać na patelni z sosem, albo wyłożyć makaron na talerz i na nim położyć sos. To już zostawiam Wam… zjedzcie tak, jak lubicie! Oczywiście nie zapomnijcie podać go z dużą ilością parmezanu.

Klasyczny makaron po Bolońsku
Klasyczny makaron po Bolońsku

Klasyczny makaron po Bolońsku

2 komentarze

    • Grzegorz

      W tej wersji bez. Na blogu również inne, podobne przepisy. W każdym miejscu ten sos jest inaczej podawany i przygotowywany. W Wenecji jadłem go bez innych dodatków – sos pomidorowy i mięso.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.