Kasza

Kaszotto z grzybami i parmezanem

Kaszotto z grzybami i parmezanem. Do jego wykonania możesz użyć dowolnych grzybów. Najlepiej smakuje oczywiście z tymi leśnymi, ale my proponujemy wersję nieco bardziej ekonomiczną – z podgrzybkami i dużą ilością pysznych pieczarek. To sycące danie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację. A kaszę w takim wydaniu pokochają nawet dzieci.

Składniki:

  • 200 g kaszy gryczanej niepalonej lub pęczak
  • 500 g pieczarek
  • kilka dużych podgrzybków (lub większych pieczarek)
  • średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr dowolnego bulionu
  • 100 ml śmietany kremówki
  • parmezan w kostce lub tary
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej do podsmażenia

Kaszotto z grzybami i parmezanem – przepis

Przygotuj gorący bulion w małym garnku. Pieczarki dokładnie opłucz, następnie pokrój w plasterki lub kostkę. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i zeszklij na patelni na rozgrzanym oleju. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażaj przez chwilkę tak, żeby się nie spalił. Dodaj pieczarki, podsmażaj kilka minut.

Kaszę opłucz w zimnej wodzie i dodaj do reszty składników na patelni. Zalej całość chochelką gorącego bulionu i gotuj na wolnym ogniu, dopóki kasza go nie wchłonie. Następnie dodawaj kolejne porcje bulionu i gotuj do miękkości. Na koniec zabiel całość śmietana kremówką, dodaj sól z pieprzem i gotuj jeszcze przez chwilę.

Na gorącym oleju podsmaż pokrojone w grube plastry podgrzybki lub większe pieczarki. Udekoruj nimi danie, posyp posiekaną natką i startym parmezanem.

Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.