Kaszotto z grzybami i parmezanem. Do jego wykonania możesz użyć dowolnych grzybów. Najlepiej smakuje oczywiście z tymi leśnymi, ale my proponujemy wersję nieco bardziej ekonomiczną – z podgrzybkami i dużą ilością pysznych pieczarek.
To sycące danie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację. A kaszę w takim wydaniu pokochają nawet dzieci.
Najlepsze danie jednogarnkowe to kaszotto! Oto najlepszy sprawdzony przepis na pyszne kaszotto z kaszy gryczanej palonej lub niepalonej. Jest doskonałym przepisem na polski obiad. Kaszotto jest spolszczoną wersją risotto, a najlepsze danie tego typu to kaszotto z warzywami. Jest to świetny i sycący obiad dla całej rodziny.
Obejrzyj nasze filmy:
Jak przygotować kaszotto?
Jako dodatek dobrze sprawdza się cebula, cukinia, a nawet brokuły. Choć coraz częściej można spotkać także kaszotto z grzybami i parmezanem, które w Polsce jest niesamowicie popularne. Przepis na kaszotto jest bardzo prosty, szczególnie, że jest to danie jednogarnkowe, można je przyrządzić także na większej patelni.
Piękny aromat tego obiadu czuć już od progu. Aby uzyskać talerz pełen barw można zaszaleć z dodatkami, bo do kaszotto można dodać większość warzyw jak czerwona papryka, zielony szpinak, biała cebula oraz oczywiście doskonałym dodatkiem będzie także mięso. Danie można przygotować w wersji mięsnej lub wege, ale każde z nich jest przepyszne.
Jest łatwe w przygotowaniu, ponieważ kaszy nie trzeba wcześniej gotować, wystarczy prosto z pudełka wsypać ją podczas przygotowania dania.
Pyszne potrawy kuchni włoskiej
Na naszym blogu mamy dla Was również pyszne potrawy na dania kuchni włoskiej – makaron ze szparagami i pistacjami i prawdziwe klasyczne bolognese.
Kaszotto z grzybami i parmezanem składniki:
- 200 g kaszy gryczanej niepalonej lub pęczak
- 500 g pieczarek
- kilka dużych podgrzybków (lub większych pieczarek)
- średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr dowolnego bulionu
- 100 ml śmietany kremówki
- parmezan w kostce lub tary
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- olej do podsmażenia
Kaszotto z grzybami i parmezanem przepis
Przygotuj gorący bulion w małym garnku. Pieczarki dokładnie opłucz, następnie pokrój w plasterki lub kostkę. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i zeszklij na patelni na rozgrzanym oleju. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażaj przez chwilkę tak, żeby się nie spalił. Dodaj pieczarki, podsmażaj kilka minut.
Kaszę opłucz w zimnej wodzie i dodaj do reszty składników na patelni. Zalej całość chochelką gorącego bulionu i gotuj na wolnym ogniu, dopóki kasza go nie wchłonie. Następnie dodawaj kolejne porcje bulionu i gotuj do miękkości. Na koniec zabiel całość śmietana kremówką, dodaj sól z pieprzem i gotuj jeszcze przez chwilę.
Na gorącym oleju podsmaż pokrojone w grube plastry podgrzybki lub większe pieczarki. Udekoruj nimi danie, posyp posiekaną natką i startym parmezanem.
Kaszotto z grzybami i parmezanem to połączenie polskiej pysznej kaszy z włoskimi dodatkami.
Smacznego!