Makaron ze szparagami i pistacjami to jeden z moich ulubionych makaronów przygotowywanych na wiosnę. Jest to danie składające się dosłownie z 3 składników, a wygląda i smakuje nieziemsko.
To danie to świetna propozycja na szybki wiosenny obiad, albo błyskawiczny lunch, który przygotujemy w 15 minut.
Dlaczego warto przygotować makaron ze szparagami?
Szparagi to warzywo, które jest bardzo proste w przygotowaniu, wystarczy po zakupie je dokładnie umyć i odciąć zdrewniałe końcówki, aby móc przygotować pyszny obiad. To co zrobimy dalej ze szparagami zależy już wyłącznie od nas. Osobiście bardzo często robię właśnie makaron ze szparagami.
Obejrzyj nasze filmy:
Przepis na makaron ze szparagami i pistacjami jest niezwykle prosty i wymaga od nas makaronu, pistacji i oczywiście szparagów. Ja wykorzystam w tym przepisie zielone szparagi, bo są znacznie delikatniejsze i wystarczy im krótka obróbka termiczna.
W jakich potrawach można wykorzystać szparagi?
Szparagi świetnie komponują się z łososiem ze szparagami, możecie z tych zielonych warzyw zrobić również krem ze szparagów. Oczywiście szparagi świetnie pasują do potraw z grilla, tylko trzeba pamiętać, że nie trzeba ich zbyt długo grillować.
Jednak klasyką są szparagi z sosem beszamelowym. Jeśli lubimy szparagi to z całą pewnością znacie ten przepis. Bądź, co bądź makaron ze szparagami i pistacjami to mój numer jeden.
Czym zastąpić pistacje?
W tym przepisie wykorzystuję pistacje, jednak możecie je zastąpić orzeszkami ziemnymi, albo pestkami dynii. Spróbujcie, eksperymentujcie.
Makaron ze szparagami i pistacjami składniki
- 200g makaronu do spaghetti
- 20g tartego parmezanu
- 2 łyżki masła
- 10 szparagów
- szczypta soli
- 40g pistacji
Makaron ze szparagami i pistacjami przepis
W garnku wstawiamy wodę i dodajemy odrobinę soli. Jak woda zacznie się gotować wkładamy makaron i gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pamiętajcie, że każdy makaron gotuje się przez inny czas. Nasz makaron powinien być al dente. Gotujcie go zatem 1-2 minuty krócej niż przepis.
Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Najprościej jest spróbować złamać szparaga. Powinien pęknąć w miejscu gdzie zaczyna się zdrewniała część.
Szparagi kroję na mniejsze kawałki i smażę przez 3-4 minuty na maśle. Na początku dodaję łodygi, a dopiero po 1 minucie górę.
Na patelnie następnie dodajemy obrane pistacje i smażymy wszystko jeszcze przez 2-3 minuty. Po tym czasie dodajemy ugotowany makaron. Najlepiej dodać go prosto z wody, tak aby na patelni zostało trochę wody.
Dosłownie przed wyjęciem makaronu ze szparagami i pistacjami na patelnię dodajemy połowę parmezanu. Resztą parmezanu posypujemy makaron już wyłożony na talerz.
Smacznego!