Makaron ze szparagami i pistacjami to jeden z moich ulubionych makaronów przygotowywanych na wiosnę. Jest to danie składające się dosłownie z 3 składników, a wygląda i smakuje nieziemsko.

To danie to świetna propozycja na szybki wiosenny obiad, albo błyskawiczny lunch, który przygotujemy w 15 minut.

Dlaczego warto przygotować makaron ze szparagami?

Szparagi to warzywo, które jest bardzo proste w przygotowaniu, wystarczy po zakupie je dokładnie umyć i odciąć zdrewniałe końcówki, aby móc przygotować pyszny obiad. To co zrobimy dalej ze szparagami zależy już wyłącznie od nas. Osobiście bardzo często robię właśnie makaron ze szparagami.

Obejrzyj nasze filmy:

Przepis na makaron ze szparagami i pistacjami jest niezwykle prosty i wymaga od nas makaronu, pistacji i oczywiście szparagów. Ja wykorzystam w tym przepisie zielone szparagi, bo są znacznie delikatniejsze i wystarczy im krótka obróbka termiczna.

W jakich potrawach można wykorzystać szparagi?

Szparagi świetnie komponują się z łososiem ze szparagami, możecie z tych zielonych warzyw zrobić również krem ze szparagów. Oczywiście szparagi świetnie pasują do potraw z grilla, tylko trzeba pamiętać, że nie trzeba ich zbyt długo grillować.

Jednak klasyką są szparagi z sosem beszamelowym. Jeśli lubimy szparagi to z całą pewnością znacie ten przepis. Bądź, co bądź makaron ze szparagami i pistacjami to mój numer jeden.

Czym zastąpić pistacje?

W tym przepisie wykorzystuję pistacje, jednak możecie je zastąpić orzeszkami ziemnymi, albo pestkami dynii. Spróbujcie, eksperymentujcie.

Makaron ze szparagami i pistacjami składniki

  • 200g makaronu do spaghetti
  • 20g tartego parmezanu
  • 2 łyżki masła
  • 10 szparagów
  • szczypta soli
  • 40g pistacji

Makaron ze szparagami i pistacjami przepis

W garnku wstawiamy wodę i dodajemy odrobinę soli. Jak woda zacznie się gotować wkładamy makaron i gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pamiętajcie, że każdy makaron gotuje się przez inny czas. Nasz makaron powinien być al dente. Gotujcie go zatem 1-2 minuty krócej niż przepis.

Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Najprościej jest spróbować złamać szparaga. Powinien pęknąć w miejscu gdzie zaczyna się zdrewniała część.

Szparagi kroję na mniejsze kawałki i smażę przez 3-4 minuty na maśle. Na początku dodaję łodygi, a dopiero po 1 minucie górę.

Na patelnie następnie dodajemy obrane pistacje i smażymy wszystko jeszcze przez 2-3 minuty. Po tym czasie dodajemy ugotowany makaron. Najlepiej dodać go prosto z wody, tak aby na patelni zostało trochę wody.

Dosłownie przed wyjęciem makaronu ze szparagami i pistacjami na patelnię dodajemy połowę parmezanu. Resztą parmezanu posypujemy makaron już wyłożony na talerz.

Makaron ze szparagami i pistacjami
Makaron ze szparagami i pistacjami

Smacznego!