Grillowane szparagi z boczkiem
Różności

Grillowane szparagi z boczkiem

Wiosna to okres, kiedy chętnie organizujemy spotkania przy grillu ze znajomymi. Zazwyczaj na tego typu imprezach królują kiełbaski, karkówka i innego rodzaju mięsa. Warto przygotować czasem coś nieco lżejszego dla żołądka. Taką alternatywą mogą być szparagi owinięte boczkiem.

Przygotowanie przekąski zajmuje dosłownie chwilę, a smak potrawy naprawdę zachwyci niejedno podniebienie. Wypróbuj go koniecznie podczas organizacji kolejnego grilla.

Składniki

  • szparagi – 10 sztuk
  • boczek wędzony – 10 plasterków
  • sól, cukier – po łyżeczce
  • masło – odrobina do smaku

Szparagi z boczkiem – przepis

  1. Zaczynamy od oderwania stwardniałych końcówek szparagów. Następnie wsadzamy warzywa do wysokiego garnka z wodą, tak by główki wystawały ponad jej powierzchnię. Dodajemy sól i cukier oraz odrobinę masła. Gotujemy przez ok 3-4 minuty.
  2. Ugotowane szparagi owijamy plastrami boczku. Następnie umieszczamy je na rozgrzanym grillu (w warunkach domowych może być to patelnia).
  3. Grillujemy szparagi do momentu, kiedy boczek ładnie się zarumieni.

 

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze