Wiosna to okres, kiedy chętnie organizujemy spotkania przy grillu ze znajomymi. Zazwyczaj na tego typu imprezach królują kiełbaski, karkówka i innego rodzaju mięsa. Warto przygotować czasem coś nieco lżejszego dla żołądka. Taką alternatywą mogą być szparagi owinięte boczkiem.
Grillowane szparagi z boczkiem to pyszna i aromatyczna propozycja na letnie grillowanie. Szparagi to warzywo, które kojarzy się z wiosną i latem, a ich delikatny smak świetnie komponuje się z chrupiącym boczkiem.
Przygotowanie przekąski zajmuje dosłownie chwilę, a smak potrawy naprawdę zachwyci niejedno podniebienie. Wypróbuj go koniecznie podczas organizacji kolejnego grilla.
Obejrzyj nasze filmy:
Grillowane szparagi z boczkiem to pyszna i aromatyczna propozycja na letnie grillowanie. Szparagi to warzywo, które dostarcza mnóstwo składników odżywczych i jest niskokaloryczne, dzięki czemu świetnie sprawdzi się w diecie.
Dodatek boczku dodaje potrawie dodatkowego smaku i chrupkości. To idealne danie na letnie grillowanie w gronie rodziny i przyjaciół.
W tym artykule przedstawiamy przepis na grillowane szparagi z boczkiem oraz kilka ciekawych informacji na temat tego przepisu.
Jeśli szukacie przepisów na pyszne szparagi, to na pewno trzeba spróbować szparagi zapiekane w szynce, albo pieczone szparagi z cytryną.
Grillowane szparagi z boczkiem składniki
- szparagi – 10 sztuk
- boczek wędzony – 10 plasterków
- sól, cukier – po łyżeczce
- masło – odrobina do smaku
Grillowane szparagi z boczkiem przepis
Zaczynamy od oderwania stwardniałych końcówek szparagów. Następnie wsadzamy warzywa do wysokiego garnka z wodą, tak by główki wystawały ponad jej powierzchnię. Dodajemy sól i cukier oraz odrobinę masła. Gotujemy przez ok 3-4 minuty.
Ugotowane szparagi owijamy plastrami boczku. Następnie umieszczamy je na rozgrzanym grillu (w warunkach domowych może być to patelnia).
Grillujemy szparagi do momentu, kiedy boczek ładnie się zarumieni.