
Grillowane szparagi z boczkiem
Wiosna to okres, kiedy chętnie organizujemy spotkania przy grillu ze znajomymi. Zazwyczaj na tego typu imprezach królują kiełbaski, karkówka i innego rodzaju mięsa. Warto przygotować czasem coś nieco lżejszego dla żołądka. Taką alternatywą mogą być szparagi owinięte boczkiem.
Przygotowanie przekąski zajmuje dosłownie chwilę, a smak potrawy naprawdę zachwyci niejedno podniebienie. Wypróbuj go koniecznie podczas organizacji kolejnego grilla.
Składniki
- szparagi – 10 sztuk
- boczek wędzony – 10 plasterków
- sól, cukier – po łyżeczce
- masło – odrobina do smaku
Szparagi z boczkiem – przepis
- Zaczynamy od oderwania stwardniałych końcówek szparagów. Następnie wsadzamy warzywa do wysokiego garnka z wodą, tak by główki wystawały ponad jej powierzchnię. Dodajemy sól i cukier oraz odrobinę masła. Gotujemy przez ok 3-4 minuty.
- Ugotowane szparagi owijamy plastrami boczku. Następnie umieszczamy je na rozgrzanym grillu (w warunkach domowych może być to patelnia).
- Grillujemy szparagi do momentu, kiedy boczek ładnie się zarumieni.
0 komentarzy