Wiosna to okres, kiedy chętnie organizujemy spotkania przy grillu ze znajomymi. Zazwyczaj na tego typu imprezach królują kiełbaski, karkówka i innego rodzaju mięsa. Warto przygotować czasem coś nieco lżejszego dla żołądka. Taką alternatywą mogą być szparagi owinięte boczkiem.

Grillowane szparagi z boczkiem to pyszna i aromatyczna propozycja na letnie grillowanie. Szparagi to warzywo, które kojarzy się z wiosną i latem, a ich delikatny smak świetnie komponuje się z chrupiącym boczkiem.

Przygotowanie przekąski zajmuje dosłownie chwilę, a smak potrawy naprawdę zachwyci niejedno podniebienie. Wypróbuj go koniecznie podczas organizacji kolejnego grilla.

Obejrzyj nasze filmy:

Grillowane szparagi z boczkiem to pyszna i aromatyczna propozycja na letnie grillowanie. Szparagi to warzywo, które dostarcza mnóstwo składników odżywczych i jest niskokaloryczne, dzięki czemu świetnie sprawdzi się w diecie.

Dodatek boczku dodaje potrawie dodatkowego smaku i chrupkości. To idealne danie na letnie grillowanie w gronie rodziny i przyjaciół.

W tym artykule przedstawiamy przepis na grillowane szparagi z boczkiem oraz kilka ciekawych informacji na temat tego przepisu.

Jeśli szukacie przepisów na pyszne szparagi, to na pewno trzeba spróbować szparagi zapiekane w szynce, albo pieczone szparagi z cytryną.

Grillowane szparagi z boczkiem składniki

  • szparagi – 10 sztuk
  • boczek wędzony – 10 plasterków
  • sól, cukier – po łyżeczce
  • masło – odrobina do smaku

Grillowane szparagi z boczkiem przepis

Zaczynamy od oderwania stwardniałych końcówek szparagów. Następnie wsadzamy warzywa do wysokiego garnka z wodą, tak by główki wystawały ponad jej powierzchnię. Dodajemy sól i cukier oraz odrobinę masła. Gotujemy przez ok 3-4 minuty.

Ugotowane szparagi owijamy plastrami boczku. Następnie umieszczamy je na rozgrzanym grillu (w warunkach domowych może być to patelnia).

Grillujemy szparagi do momentu, kiedy boczek ładnie się zarumieni.

Grillowane szparagi z boczkiem
Grillowane szparagi z boczkiem