Grillowane szparagi z boczkiem
Różności

Grillowane szparagi z boczkiem

Wiosna to okres, kiedy chętnie organizujemy spotkania przy grillu ze znajomymi. Zazwyczaj na tego typu imprezach królują kiełbaski, karkówka i innego rodzaju mięsa. Warto przygotować czasem coś nieco lżejszego dla żołądka. Taką alternatywą mogą być szparagi owinięte boczkiem.

Przygotowanie przekąski zajmuje dosłownie chwilę, a smak potrawy naprawdę zachwyci niejedno podniebienie. Wypróbuj go koniecznie podczas organizacji kolejnego grilla.

Składniki

  • szparagi – 10 sztuk
  • boczek wędzony – 10 plasterków
  • sól, cukier – po łyżeczce
  • masło – odrobina do smaku

Szparagi z boczkiem – przepis

  1. Zaczynamy od oderwania stwardniałych końcówek szparagów. Następnie wsadzamy warzywa do wysokiego garnka z wodą, tak by główki wystawały ponad jej powierzchnię. Dodajemy sól i cukier oraz odrobinę masła. Gotujemy przez ok 3-4 minuty.
  2. Ugotowane szparagi owijamy plastrami boczku. Następnie umieszczamy je na rozgrzanym grillu (w warunkach domowych może być to patelnia).
  3. Grillujemy szparagi do momentu, kiedy boczek ładnie się zarumieni.

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.