Szparagi zapiekane w szynce to błyskawiczny pomysł na smaczną przystawkę, albo lekką kolację. Tak przygotowane szparagi możemy podać ze śmietanowym dipem, albo posypane tartym parmezanem.
Szparagi zapiekane w szynce to pyszny i prosty w przygotowaniu przepis, który idealnie sprawdzi się na letnie obiady lub romantyczne kolacje we dwoje. Szparagi to warzywo, które kojarzy się z wiosną i latem, a ich delikatny smak świetnie komponuje się z aromatyczną szynką.
Szparagi w szynce to prosty i szybki przepis na pyszne i zdrowe danie. Szparagi to warzywo, które dostarcza mnóstwo składników odżywczych i jest niskokaloryczne, dzięki czemu świetnie sprawdzi się w diecie.
Obejrzyj nasze filmy:
Zapiekanie szparagów w szynce i serze doda im dodatkowego smaku i aromatu. To idealne danie na letnie obiady lub romantyczne kolacje we dwoje.
W tym wpisie znajdziesz listę składników i sposób przygotowania szparagów.
Szparagi zapiekane w szynce składniki
- pęczek szparagów
- szynka parmeńska
- 2-3 łyżki oliwy
- czarny pieprz
- sól
Potrzebujecie tyle plasterków szynki parmeńskiej ile macie szparagów.
Szparagi zapiekane w szynce przepis
Przepis na to danie jest bardzo szybki. W wysokim garnku wstawiamy wodę z odrobiną soli. Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Wkładamy je do gotującej się wody na maksymalnie 2 minuty.
Po tym czasie wyjmujemy osuszamy i zawijamy w szynkę parmeńską. Układamy w formie do zapiekania, skrapiamy oliwą i posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. (góra- dół) na około 7-8 minut.
Najlepiej smakują podawane na ciepło, zaraz po upieczeniu. Jeśli macie pod ręką możecie posypać je parmezanem.
Smacznego!