Szparagi zapiekane w szynce
Przystawki, przekąski, sosy

Szparagi zapiekane w szynce

Facebook

Szparagi zapiekane w szynce to błyskawiczny pomysł na smaczną przystawkę, albo lekką kolację. Tak przygotowane szparagi możemy podać ze śmietanowym dipem, albo posypane tartym parmezanem.

W tym wpisie znajdziesz listę składników i sposób przygotowania szparagów.

Składniki

  • pęczek szparagów
  • szynka parmeńska
  • 2-3 łyżki oliwy
  • czarny pieprz
  • sól

Potrzebujecie tyle plasterków szynki parmeńskiej ile macie szparagów.

Szparagi zapiekane w szynce – jak przygotować

Przepis na to danie jest bardzo szybki. W wysokim garnku wstawiamy wodę z odrobiną soli. Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Wkładamy je do gotującej się wody na maksymalnie 2 minuty.

Po tym czasie wyjmujemy osuszamy i zawijamy w szynkę parmeńską. Układamy w formie do zapiekania, skrapiamy oliwą i posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. (góra- dół) na około 7-8 minut.

Najlepiej smakują podawane na ciepło, zaraz po upieczeniu. Jeśli macie pod ręką możecie posypać je parmezanem.

Szparagi zapiekane w szynce
Szparagi zapiekane w szynce

Smacznego!

Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.