Piersi z kaczki to przez wiele osób uznawane są jako danie wyjątkowo trudne do przygotowania. A jest wręcz odwrotnie, ważne jest aby pilnować czas, aby pierś zbytnio nie wyschła. Kaczka jest dobra na ciepło, podana do obiadu z puree ziemniaczanym, ale również jako lunch podawana na zimno.

Mięso ma smak delikatnie zbliżony do dziczyzny, ten smak nie wymaga szczególnego przyprawiania. Kaczkę możemy przygotować bardziej krwistą, ale również dla bardziej wrażliwych osób, znacznie mocno wysmażoną.

W poradniku dowiesz się, jak przygotować kaczkę medium rare.

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki

  • filet z kaczki
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

Pierś z kaczki – jak przygotować?

  1. Włącz i nagrzej piekarnik do 200 st. C.
  2. Kaczkę umyj, osusz i natnij skórę skórę w kratkę. Następnie wetrzyj w kaczkę przyprawy.
  3. Na suchą patelnię połóż kaczkę skórą do dołu. Smaż do momentu kiedy skóra stanie się delikatnie brązowa i chrupiąca. Smażymy po tej stronie przez 4-5 minut. Następnie przekręcamy i smażymy z drugiej strony przez 4 minut. Przekręcajcie mięso szczypcami, a nie widelce, aby go nie nakłuwać.
  4. Przekładamy kaczkę do brytfanki i pieczemy w piekarniku przez 12 minut.
  5. Po tym czasie wyjmujemy mięso, przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy na 3 minuty aby odpoczęło.
  6. Po tym czasie możemy kaczkę pokroić w plastry i podać na talerzu.

Smacznego!