Coraz częściej i chętniej poszerzamy kulinarne horyzonty, bo dostęp do wszelkiego rodzaju egzotycznych produktów jest obecnie bardzo łatwy. Ciekawe składniki możemy kupić w przystępnych cenach, co też skłania do eksperymentów w kuchni. To świetnie, bo warto odkrywać potrawy, którymi zachwyca się cały świat! Niemniej tradycyjna kuchnia polska ma bardzo wiele do zaoferowania. Mnogość smaków zachwyca, podobnie jak duże wrażenie robi obszerna lista dań polskich, wśród których z całą pewnością każdy wybierze coś dla siebie. Ale czy rzeczywiście znamy rodzimą kuchnię? Jeśli nie do końca, warto przygodę z nią rozpocząć od… kaczki!
Historia kaczki w pigułce
Niekwestionowanym symbolem tradycyjnej kuchni polskiej jest słynna kaczka pieczona w jabłkach. To absolutna klasyka, którą z pewnością każdy zna – nawet jeśli do tej pory nie próbował. Kaczka na polskich stołach królowała przez wieki pod bardzo różną postacią. Cenioną i powszechnie znaną potrawą była też kaczka w majeranku, której nie mogło zabraknąć w czasie ważniejszych świąt i uroczystości. Mięso z kaczki może pełnić rolę dania obiadowego, jak i przekąski na zimno. Obecnie kaczka zdecydowanie wraca do łask – zarówno w przepisach tradycyjnych, jak i współczesnych (ciekawą propozycją jest przepis na kaczkę znajdujący się TUTAJ).
Kaczka w diecie
Kacze mięso jest o wiele bardziej kaloryczne niż mięso innego drobiu, jak kurczak czy indyk, bo zawiera znacznie więcej tłuszczu. Z tego względu dietetycy odradzają spożywania go w dużych ilościach na co dzień. Kaczka broni się jednak korzystnym profilem kwasów tłuszczowych, gdyż jej mięso jest prawdziwą skarbnicą dobroczynnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Obejrzyj nasze filmy:
A jak smakuje kaczka? Wiele osób uważa, że każdy drób smakuje tak samo. Oczywiście nie jest to prawda. Mięso z kaczki jest o wiele bardziej wyraziste niż mięso indycze bądź z kurczaka. Istotną rolę odgrywa rzecz jasna samo przyprawienie mięsa, ale zaleca się, aby nie angażować zbyt dużej ilości przypraw. W końcu chodzi o to, by wydobyć i podkreślić smak kaczki, a nie zabić go, zaś do tego potrzeba naprawdę niewiele.
Kaczka idealna – jak osiągnąć cel?
Przede wszystkim należy zacząć od prawidłowego wyboru kaczki – mięso powinno pochodzić ze sprawdzonego, godnego zaufania źródła. Jeśli chcemy przygotować kaczkę w całości, warto wybierać sztuki nie większe niż 2 kg. Kolejną istotną kwestią jest długość i temperatura pieczenia. Mięsa z kaczki nie można traktować wysoką temperaturą – 160 st. C w zupełności wystarczy. Lepiej piec dłużej, niż spalić lub w „najlepszym” wypadku wysuszyć. Przyjęło się, że mięsa drobiowe są suche. Nic bardziej mylnego! Prawidłowo zrobiona kaczka powinna być krucha i jednocześnie wyjątkowo soczysta.
Jako że kaczka sama w sobie jest tłusta, nie ma potrzeby dodawania tłuszczu do pieczenia. Warto natomiast podlać ją wodą już na początku – w ten sposób nie przypali się i zachowa właściwą wilgoć. Mięso nie będzie suche również wtedy, gdy przygotujemy je w towarzystwie owoców – wspomnianych jabłek lub na przykład gruszek. Aby wydobyć z kaczki to co najlepsze, można ją zamarynować na kilka godzin przed pieczeniem. Kaczka „lubi” świeże zioła, jak np. rozmaryn. Jeśli nie planujemy pieczenia całej kaczki, możemy przyrządzić rozmaite potrawy np. z piersi. Mięso takie bardzo dobrze wypadnie jako dodatek do sałatki oraz jako wędlina na chleb.