Pałki z kurczaka w panierce kfc
Mięsa,  Szybkie dania

Pałki z kurczaka w panierce kfc

Facebook

Pałki z kurczaka w panierce kfc to pyszne mięso w cieście z chrupiącą panierką inspirowane przepisem z popularnej sieci fast foodów – KFC. Prosty i bardzo szybki obiad do przygotowania w domu. Tym razem jednak przygotujemy panierkę delikatnie na ostro.

Dzięki tej panierce kurczak będzie miał idealny smak i miękkie, soczyste mięso.

Składniki

  • 10 pałek z kurczaka

Możecie zastąpić pałki również skrzydełkami, albo filetem z kurczaka.

Składniki na panierkę

  • 1 szklanka płatków kukurydzianych
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1/2 papryczki chilli

Składniki na ciasto

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo

  • olej do smażenia

Pałki z kurczaka w panierce kfc – jak przygotować

Kurczaka myjemy i osuszamy.

Teraz pora na przygotowanie ciasta. Powinno mieć ono postać ciasta do naleśników. Wszystkie składniki wkładamy do miski i miksujemy aż się połączą.

Płatki kukurydziane wkładamy do woreczka foliowego i rozkruszamy przy pomocy tłuczka do mięsa. Następnie mieszamy z pozostałymi składnikami panierki. Dodajemy do panierki również bardzo drobno posiekaną papryczkę chilli.

Pałki kurczaka maczamy najpierw w przygotowanym cieście, a następnie obtaczamy w panierce. Smażymy je na rozgrzanym oleju, na średnik ogniu. Kurczak musi się usmażyć na nie przypiec z zewnątrz. Aby dobrze usmażyć pałki z kurczaka powinny być one całkowicie zanurzone w oleju. Smażymy na rumiano- złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy i podajemy na przykład z frytkami.

Smacznego!

Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.