Naleśniki z serem i czekoladą to błyskawiczny pomysł na smaczne śniadanie na słodko, albo słodki obiad. To danie z całą pewnością uwielbia każde dziecko. No bo przecież, kto by nie miał ochoty na naleśnika z czekoladą.
W wielu przypadkach naleśniki to jedno z pierwszych dań jakiego uczymy się robić w kuchni. Sekretem ich smaku jest dobrze przygotowane ciasto na naleśniki.
Oczywiście dodatek sera w naleśnikach możecie zastąpić czymś innym. Chociażby serkiem waniliowym, dżemem.
Obejrzyj nasze filmy:
Na kulinarnyblog.pl znajdziesz wiele innych ciekawych przepisów na pyszne naleśniki z cukrem pudrem, które uwielbiane są przez wszystkie dzieci.
Naleśniki z serem i czekoladą składniki (na ok. 4-5 naleśników – wszystko zależy od wielkości patelni)
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- szczypta soli
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju
Składniki na nadzienie serowe
- 250g sera białego (może być twaróg sernikowy)
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka cukru
Dodatkowo
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczka oleju kokosowego
- 100g czekolady
Naleśniki z serem i czekoladą przepis
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy w misce. Możecie, aby było szybciej wykorzystać do tego mikser, albo rozmieszać przy pomocy rózgi. W cieśnie nie powinno być grudek. Dodatek oleju sprawi, że nie musicie już smarować patelni tłuszczem. Na suchej patelni smażymy na blady kolor naleśniki. Ważne jest tylko aby ciasto się ścięło. Naleśniki będziemy jeszcze podsmażać.
Najlepiej do nadzienia wykorzystać twaróg sernikowy. Dodajemy do niego jedno żółtko, odrobinę cukru i wszystkie mieszamy, aż składniki się połączą. Następnie tak przygotowanym twarogiem smarujemy naleśniki, zwijamy (rolujemy) i na patelni z odrobiną masła smażymy naleśniki z obu stron.
Przed podaniem naleśniki polewamy odrobiną czekolady. Aby szybko przygotować polewę – do miski wkładamy pokruszoną czekoladę i podgrzewamy w mikrofali. Następnie dodajemy odrobinę oleju kokosowego i polewamy naleśniki.
Smacznego!