Naleśniki ze szpinakiem, które przygotujecie dosłownie w 5 minut i potrzebujecie tylko 4 składników. Kolorowe, bo zielone naleśniki z całą pewnością pokochają Wasze pociechy, bo będzie to coś innego. Wam w ten sposób uda się przemycić odrobine zdrowych warzyw.
Nie wiem czy wiecie, ale szpinak jest bogaty w witaminę C, żelazo i potas. Jest to produkt, który należy jeść regularnie. Szpinak dzięki przeciwutleniaczom jest również świetną ochroną przeciw nowotworom.
Zdrowa dieta nie wymaga od nas spędzanie długich godzin w kuchni podczas przygotowywania posiłków. Te zdrowe, zielone naleśniki przygotujecie dosłownie w 5 minut. Najlepiej jest je podać w sposób wytrawny. Możecie wykorzystać na przykład pomidory, serek śmietankowy.
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki potrzebne do przygotowania naleśników
- 150g szpinaku
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Do tego przepisu koniecznie wykorzystajcie świeże liście szpinaku. Ten mrożony w tym wypadku nie znajdzie zastosowania.
Naleśniki ze szpinakiem – przygotuj w 5 minut
Sprawdzamy, czy szpinak był wcześniej myty, jeśli nie to dokładnie go myjemy i odcedzamy na sitku. Następnie przekładamy go do blendera kielichowego, dodajemy jajka, mąkę i płatki migdałowe. Oczywiście całość musimy doprawić odrobiną soli i pieprzem. Szpinak sam w sobie jest dość nijaki, więc niezbędne są przyprawy. Całość blendujemy do połączenia się składników. Powinno powstać nam ciasto naleśnikowe. Jeśli będzie dość gęste możemy dodać odrobinę wody, albo mleka.
Naleśniki smażymy na patelni posmarowanej odrobiną oleju. Smażymy je ok. 2-3 minut z każdej strony.
Smacznego!