Przepis na ciasto jogurtowe to nowoczesny sposób na tradycyjne wypieki domowej roboty. Do jego przygotowania wystarczą chęci, odrobina czasu i prawidłowo dobrane składniki. Proste, szybkie i pyszne ciasto jogurtowe? – sprawdź przepisy na ciasta jogurtowe na delektujemy.pl!

Jakimi zasadami kierować się podczas pieczenia ciast jogurtowych? – 3 praktyczne porady

Pieczenie dobrych ciast jest zadaniem wymagającym poczucia smaku i estetyki. W tym celu należy zorganizować odpowiednie stanowisko, przygotować naczynia oraz sprzęt, a co najważniejsze – prawidłowy przepis dostosowany do naszych założeń kulinarnych. Dziś pod lupę weźmiemy wypiek niewymagający wyrabiania, miksowania ani ubijania, czyli niebywale smaczne ciasto jogurtowe!

Zasada #1

Na początku rozgrzejmy piekarnik w granicach 170-180 °C i przygotujmy dwie miski. Do pierwszej przełóżmy jogurt, a kubeczek, który po nim pozostał, dokładnie wyczyśćmy i osuszmy (posłuży do odmierzania reszty składników). Druga miska okaże się przydatna w celu przesiania mąki razem z proszkiem do pieczenia. Pamiętajmy również o cukrze, cukrze waniliowym i dokładnym wymieszaniu wszystkich składników.

Zasada #2

Kolejnym krokiem będzie dodanie jajek i oleju do miski z jogurtem. Gdy już wymieszamy te składniki, przelewamy wszystko do drugiej miski, aby wszystko dokładnie rozmieszać na jednolitą masę (potrzebujemy około 3 minuty na dokładne rozmieszanie). 

Zasada #3

Ostatni etap to wyłożenie masy do tortownicy o średnicy ok. 25 cm i pieczenie ciasta do suchego patyczka (lub przez ok. 32 minuty). Po sprawdzeniu, czy nasz wypiek jest gotowy należy go wyjąć z piekarnika i odstawić, aż całkowicie wystygnie.

Jakie składniki do ciasta jogurtowego? – kilka smacznych dodatków

Dodatki do ciasta jogurtowego zależą od naszych indywidualnych preferencji. Warto jednak wybrać pyszne ciasto jogurtowe z brzoskwiniami. Będą do niego potrzebne 2 pokrojone brzoskwinie znajdujące się na samym wierzchu wyrobu. Sprawią one, że ciasto stanie się nieco bardziej nawilżone i atrakcyjnie ozdobione.

Polecamy również ciasto jogurtowe z morelami nadającymi wypiekowi doskonałego smaku. To nie wszystko, bowiem w celu dodania walorów estetycznych warto również zastosować ciekawą dekorację z gałązek lawendy, które bardzo ładnie pachną i pięknie wyglądają.

Jak piec ciasto jogurtowe i jakie dodatki do niego wybrać? Praktyczne porady

Fani masła orzechowego powinni koniecznie spróbować orzechowo-gruszkowy jogurtowiec. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, a co najważniejsze – niesamowicie dobry! Wszystko to za sprawą znakomitej masy orzechowej wykonanej z cukru, miękkiego masła i orzechów włoskich. Jako dodatek warto wykorzystać 1 gruszkę, która doskonale przełamie monotonny smak masy orzechowej.

Skład ciasta

Specjaliści z naszej firmy zadbali, aby twój wypiek dobrze wyglądał i był bardzo smaczny. W tym celu wybraliśmy dla Ciebie specjalne mieszanki do przygotowania domowego ciasta, starannie wyselekcjonowane maki, proszek do pieczenia oraz inne niezbędne składniki, które sprawią, że Twoje ciasto jogurtowe stanie się jedyne w swoim rodzaju!

Standardowe dodatki

Nie zapominajmy również upiększeniu swojego wypieku w nieco bardziej standardowy sposób. Autorskie przepisy ze strony www.delektujemy.pl są przepyszne, jednak pamiętajmy, że tradycyjne ciasta jogurtowe urozmaica się głównie rodzynkami, orzechami, dodatkami z posypki, puszystościami czy nawet cukrem pudrem.

Materiał zewnętrzny.