Pyszne naleśniki z nadzieniem z mięsa mielonego, wołowego z dodatkiem meksykańskich przypraw, kukurydzy, fasoli i groszku to pomysł na obiad, albo wczesną kolację. Naleśniki po meksykańsku możemy podać z kremowym guacamole, albo kwaśną śmietaną.
Składniki na naleśniki
- szklanka mąki
- 3/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki wody gazowanej
- szczypta soli
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju
Składniki na farsz do naleśników
- 400g mielonego mięsa wołowego
- 200g kukurydzy
- 200g czerwonej fasoli
- 100g groszku
- 100g sera cheddar
- 1 łyżka przyprawy meksykańskiej
- 1 czerwona cebula
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- olej do smażenia
- 1 pomidor
Dodatkowo
- guacamole -> PRZEPIS
- kwaśna śmietana
Przepis na naleśniki
Składniki na naleśniki mieszamy ze sobą przy pomocy miksera, albo rózgi aż do połączenie się wszystkich składników. Następnie smażymy je na delikatnie rumiany kolor na suchej patelni. Do naleśników dodaliśmy już olej, więc nie musimy dodawać go na patelnię.
Naleśniki po meksykańsku – przepis
Mięso mielone przesmażamy na odrobinie oleju, a następnie doprawiamy je przyprawą meksykańską, solą i pieprzem. Nie solimy mięsa na początku, aby nie zrobiło się twarde. Dodajemy następnie na patelnię pokrojonego w kostkę pomidora, odcedzoną z zalewy kukurydzę, fasolę oraz groszek. Całość dusimy razem ok. 7 minut. W połowie tego czasu dosypujemy starty żółty ser.
Obejrzyj nasze filmy:
Farsz wykładamy na usmażone wcześniej naleśniki i rolujemy (zwijamy). Podajemy.
Smacznego!