Naleśniki z dżemem i musem malinowym to z całą pewnością danie, który zasmakuje każdemu dziecku, ale nie tylko… szybkie, delikatne naleśniki z dżemem polane domowym musem malinowym.

Naleśniki z dżemem to jedna z prostszych, szybkich i bardzo smacznych potraw, odpowiednia zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. To danie uwielbiają zarówo dorośli, jak i dzieci.

W różnych źródłach znajdziemy wiele przepisów, mówiących o tym jak zrobić ciasto na naleśniki. Zazwyczaj wykorzystujemy w tym celu kilka prostych składników, tj. mąka, mleko, woda, jajko, sól i olej.

Ja pokażę Wam swój sposób na to pyszne danie. Jednak zanim zajmiecie się ich przygotowaniem zerknijcie również na inne ciekawe propozycje pysznych dań, które znajdziecie na moim blogu kulinarnym.

Może zainteresują Was naleśniki przygotowane w sposób wytrawny – Naleśniki ze szpinakiem, albo wersja naleśników dla dzieci. One najbardziej lubią naleśniki z cukrem pudrem.

Naleśniki z dżemem składniki

  • 1 szklanka mąki
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki wody gazowanej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • olej do smażenia

Szybki przepis na: Zupa dyniowa z imbirem

Składniki na mus malinowy

  • 150g mrożonych malin
  • 3 łyżki cukru

Naleśniki z dżemem przepis

  1. Składniki przekładamy do miski i przy pomocy miksera mieszamy do uzyskania gładkiem konsystencji ciasta. Ciasto nie powinno być zbyt gęste.
  2. Na patelni posmarowanej olejem smażymy cienkie placuszki.
  3. Jak odrobinę wystygną smarujemy środek dżemem, rolujemy i polewamy musem malinowym.

Przepis na mus malinowy

  1. Maliny przekładamy do rondelka z grubym dnem.
  2. Jak delikatnie puszczą sok, dodajemy cukier i na bardzo wolnym ogniu gotujemy ok. 20 minut aż maliny się rozpadną i mus zgęstnieje.

Przeczytaj również: Ryba zapiekana w sosie toskańskim

Naleśniki z dżemem i musem malinowym

Smacznego!