Naleśniki z kurczakiem, fetą i rukolą

Naleśniki z kurczakiem, fetą i rukolą

Naleśniki z kurczakiem, fetą i rukolą to odmiana od tradycyjnych naleśników podawanych na słodko. Wytrawna wersja jest idealna na obiad, albo lunch do pracy.

Choć trzeba przyznać, że najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu.

Składniki na naleśniki

  • 1 szklanka mąki
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki wody gazowanej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • odrobina rukoli

Dodatkowe składniki

  • pierś z kurczaka
  • feta
  • garść rukoli
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • olej do smażenia.

Przepis na naleśniki z kurczakiem

  1. Składniki na ciasto miksujemy przy pomocy miksera do uzyskania gładkiego, dość rzadkiego ciasta. Jeśli będzie zbyt gęsto dodajmy odrobine więcej mleka.
  2. Odrobinę rukoli drobno siekamy i dodajemy do ciasta naleśnikowego.
  3. Na patelni posmarowanej olejem smażymy cienkie naleśniki.
  4. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i przyprawiamy oregano, solą i pieprzem. Smażymy na odrobinie oleju.
  5. Fetę kroimy w kosteczkę, albo po prostu „rwiemy” palcami.
  6. Na naleśniki wykładamy odrobinę usmażonego kurczaka, odrobinę rukoli, fety i zwijamy.

Smacznego!

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.