Naleśniki z kurczakiem, fetą i rukolą
Inne

Naleśniki z kurczakiem, fetą i rukolą

Naleśniki z kurczakiem, fetą i rukolą to odmiana od tradycyjnych naleśników podawanych na słodko. Wytrawna wersja jest idealna na obiad, albo lunch do pracy.

W dzisiejszych czasach pojęcia śniadania zmieniło trochę swoje znaczenie i już przygotowujemy nie tylko klasyczne kanapki z wędliną, czy dla dzieci z dżemem, albo żółtym serem. Staramy się obecnie znacznie bardziej urozmaicać nasze posiłki.

Jednym z ciekawych pomysłów na śniadanie są naleśniki z kurczakiem. Jest to pożywne i smaczne danie, które nie wymaga od nas zbyt długiego czasu przygotowania. Ciasto na naleśniki przygotowuje się bardzo szybko, a i smażenie naleśników też nie powinno zająć zbyt dużo czasu.

Pokażę Wam w tym wpisie jak przygotować naleśniki z dodatkiem usmażonego w przyprawach kurczaka. Jednak te naleśniki to nie tylko pomysł na śniadanie, mogą również stanowić świetną propozycję dla wszystkich zabieganych osób, które po powrocie z pracy mają ochotę na szybki pożywny obiad.

Choć trzeba przyznać, że najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu. Jeśli jednak lubicie tego typu dania, to spokojnie możecie je po przygotowaniu schować do lodówki i następnego dnia zabrać ze sobą do pracy i odgrzać w kuchence mikrofalowej. Co prawda to już nie ten sam smak, ale na pewno pyszny i pożywny posiłek.

Składniki na naleśniki

  • 1 szklanka mąki
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki wody gazowanej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • odrobina rukoli

Szybki przepis na: Klasyczne naleśniki z jogurtem

Dodatkowe składniki

  • pierś z kurczaka
  • feta
  • garść rukoli
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • olej do smażenia.

Naleśniki z kurczakiem przepis

Składniki na ciasto miksujemy przy pomocy miksera do uzyskania gładkiego, dość rzadkiego ciasta. Jeśli będzie zbyt gęsto dodajmy odrobine więcej mleka. Odrobinę rukoli drobno siekamy i dodajemy do ciasta naleśnikowego. Ciasto naleśnikowe nie tylko zyska wyjątkowy smak, ale również wygląd.

Na patelni posmarowanej olejem smażymy cienkie naleśniki. Pamiętajcie, nigdy nie można smażyć zbyt grubych naleśników. Wtedy zamiast farszu wykorzystanego w naleśniku, czujemy przede wszystkim smak ciasta.

Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i przyprawiamy oregano, solą i pieprzem. Do przyprawienia kurczaka, możecie równiez wykorzystać swoje ulubione, inne przyprawy. Moja propozycja to tylko przykład. Mi akurat te smaku odpowiadają. Smażymy na odrobinie oleju.

Kurczaka nie można smażyć zbyt długo, bowiem może zrobić się zbyt suchy.

Fetę kroimy w kosteczkę, albo po prostu „rwiemy” palcami.

Na naleśniki wykładamy odrobinę usmażonego kurczaka, odrobinę rukoli, fety i zwijamy.

Zobacz także: Jak zrobić naleśniki

Naleśniki z kurczakiem
Naleśniki z kurczakiem

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze