Indyk w sosie z zielonym groszkiem to danie, które idealne łączy się z kaszą jęczmienną i gryczaną. Indyk jest bardzo delikatnym mięsem i trzeba uważać, aby zbyt długo go nie gotować, bo stanie się bardzo twardy.

Tym razem przygotujemy indyka w sosie z zielonym groszkiem, danie będzie delikatne, łagodne, a mięso rozpłynie się w ustach.

Składniki

  • filet z indyka (ok. 500g)
  • puszka zielonego groszku (400g)
  • 500ml bulionu
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki mąki
  • 150 ml śmietanki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • dodatki: ryż, kasza, ziemniaki
  • olej
  • łyżka masła

Indyk w sosie z zielonym groszkiem – przepis

  1. W garnku na odrobinie oleju szklimy cebulę. Jak będzie szklista, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i masło. Smażymy wszystko razem przez ok. 1 minutę.
  2. Bulion mieszkamy z sosem sojowym. Nie będziemy później wykorzystywali soli – będzie zdrowiej :)
  3. Do zeszklonej cebuli z czosnkiem dolewamy bulion i gotujemy ok. 5 minut.
  4. Dodajemy pokrojonego w ok. 1 cm plastry indyka i gotujemy ok. 15 minut.
  5. Dodajemy groszek, gotujemy ok. 3 minut.
  6. W misce mieszamy mąkę ze śmietaną i 3-4 łyżkami sosu aby zahartować śmietanę. Dodajemy do sosu, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 2-3 minuty ciągle mieszając.
  7. Indyka w sosie z zielonego groszku podajemy z kaszą, ziemniakami, albo ryżem.

Smacznego!

Obejrzyj nasze filmy: