Indyk w sosie z zielonym groszkiem to danie, które idealne łączy się z kaszą jęczmienną i gryczaną. Indyk jest bardzo delikatnym mięsem i trzeba uważać, aby zbyt długo go nie gotować, bo stanie się bardzo twardy.
Tym razem przygotujemy indyka w sosie z zielonym groszkiem, danie będzie delikatne, łagodne, a mięso rozpłynie się w ustach.
Składniki
- filet z indyka (ok. 500g)
- puszka zielonego groszku (400g)
- 500ml bulionu
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki mąki
- 150 ml śmietanki
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
- dodatki: ryż, kasza, ziemniaki
- olej
- łyżka masła
Indyk w sosie z zielonym groszkiem – przepis
- W garnku na odrobinie oleju szklimy cebulę. Jak będzie szklista, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i masło. Smażymy wszystko razem przez ok. 1 minutę.
- Bulion mieszkamy z sosem sojowym. Nie będziemy później wykorzystywali soli – będzie zdrowiej :)
- Do zeszklonej cebuli z czosnkiem dolewamy bulion i gotujemy ok. 5 minut.
- Dodajemy pokrojonego w ok. 1 cm plastry indyka i gotujemy ok. 15 minut.
- Dodajemy groszek, gotujemy ok. 3 minut.
- W misce mieszamy mąkę ze śmietaną i 3-4 łyżkami sosu aby zahartować śmietanę. Dodajemy do sosu, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 2-3 minuty ciągle mieszając.
- Indyka w sosie z zielonego groszku podajemy z kaszą, ziemniakami, albo ryżem.
Smacznego!