Błyskawiczny krem z dyni to rozgrzewająca zupa idealnie pasująca na chłodne zimowe wieczory. Pokażę Wam jak w kilku krokach przygotować to danie i zachwycić domowników.

Pamiętajcie aby koniecznie dodać do niej imbir, to on nadaje całego smaku.

Składniki

  • 400g bulionu warzywnego
  • 400g mrożonej dyni
  • 3 większe ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm tartego imbiru
  • marchewka
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Błyskawiczny krem z dyni – przepis

  1. W garnku z grubym dnem szklimy drobno posiekaną cebulę.
  2. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Pamiętajmy aby nie smażyć go zbyt długo.
  3. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, dynię, marchewkę i całość przesmażamy razem. Jak warzywa zmiękną podlewamy wszystko bulionem.
  4. Dodajemy imbir, kurkumę, doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy wszystko ok. 15 minut.
  5. Zupę blendujemy i ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.

Smacznego.

Obejrzyj nasze filmy: