Błyskawiczny krem z dyni to rozgrzewająca zupa idealnie pasująca na chłodne zimowe wieczory. Pokażę Wam jak w kilku krokach przygotować to danie i zachwycić domowników.
Pamiętajcie aby koniecznie dodać do niej imbir, to on nadaje całego smaku.
Składniki
- 400g bulionu warzywnego
- 400g mrożonej dyni
- 3 większe ziemniaki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm tartego imbiru
- marchewka
- 1 łyżeczka kurkumy
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Błyskawiczny krem z dyni – przepis
- W garnku z grubym dnem szklimy drobno posiekaną cebulę.
- Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Pamiętajmy aby nie smażyć go zbyt długo.
- Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, dynię, marchewkę i całość przesmażamy razem. Jak warzywa zmiękną podlewamy wszystko bulionem.
- Dodajemy imbir, kurkumę, doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy wszystko ok. 15 minut.
- Zupę blendujemy i ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
Smacznego.