Klasyczny przepis na naleśniki
Inne

Ciasto na naleśniki

Ciasto na naleśniki to podstawowy przepis na to danie, tak abyście mogli później przygotować je zarówno w wersji słodkiej, albo wytrawnej.

Ciasto naleśnikowe jest jednym bardzo uniwersalne – stanowi bazę do wielu potraw. Możemy z niego przygotować naleśniki na słodko podawane na przykład z owocami i musem czekoladowym, albo jako baza do naleśników w stylu meksykańskim.

Do przygotowania naleśników zazwyczaj wszystkie składniki mamy w domu. Ja przygotowuję je z wodą gazowaną, wtedy ciasto jest znacznie bardziej puszyste, ale wyjdą równie dobre jak zrezygnujecie z tego składnika.

Przepis na ciasto na naleśniki jest prosty, szybki w przygotowaniu. To pomysł na szybki i smaczny obiad, więc każdy powinien go znać.

Ciasto na naleśniki składniki (na ok. 4-5 naleśników – wszystko zależy od wielkości patelni)

  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju

Podczas przygotowania naleśników są dwie szkoły – jedna z nich mówi, że dodajemy olej do ciasta naleśnikowego i smażymy na suchej patelni. Natomiast druga szkoła mówi, że oleju nie dodajemy do ciasta, tylko smażymy na patelni posmarowanej olejem. Oczywiście wybierzcie wersję jaką wolicie, mi wygodniej jest dodać olej do ciasta.

Ciasto na naleśniki przepis

Zaczynam od przesiania mąki do miski. Ten zabieg sprawi, że ją napowietrzymy i ciasto będzie znacznie bardziej puszyste. Zazwyczaj nie odmierzam mąki, tylko sypię ją na oko. Jeśli ciasto wyjdzie Wam później zbyt rzadkie to dodajemy odrobine mąki, jeśli zbyt gęste to trochę wody, albo mleka.

Do mąki dodajemy mleko, wodę, jajko, szczyptę soli i olej. Wszystko mieszamy przy pomocy miksera, albo trzepaczki. Ciasto powinno mieć dość płynną konsystencję, znacznie lepiej rozprowadzi nam się na patelni i naleśniki będą cienkie. Ciasto wlewamy łyżką na patelnię, rozprowadzamy po całej patelni i smażmy. Kiedy naleśnik po wierzchniej stronie będzie ścięty, przekładamy go na drugą stronę i smażymy dosłownie chwilę.

Naleśniki możemy podać z dowolnymi dodatkami, takimi które lubicie najbardziej. Mogą to być świeże, sezonowe owoce, albo mus czekoladowy typu Nutella. Jeśli nie liczycie kalorii to polecam wersję z bitą śmietaną, czekoladą i owocami.

Ciasto na naleśniki
Ciasto na naleśniki

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Ciasto na naleśniki

Czy ciasto naleśnikowe jest trudne do wykonania? Otóż nie! W internecie można znaleźć nie jeden przepis na naleśniki. Jednak aby zrobić dobre naleśniki ciasto musi troszkę odpocząć. Jak zrobić ciasto na naleśniki ? Akurat jest ono tak specyficzne, że choćby kilka osób robiło je z tego samego przepisu to i tak każdemu wyjdą inne w smaku i konsystencji.

Jeśli jednak się do tego przyłożymy i zrobimy wszystko jak należy to naleśniki ciasto będą miały lekko gęste o konsystencji śmietany.

Ciasto na naleśniki przepis

Takie ciasto na naleśniki rozprowadza się łatwo na patelni i nie trzeba wyrzucać pierwszego naleśnika. W dodatku bardzo ważne jest aby do ciasta na naleśniki dodać jakiś tłuszcz, olej lub najlepiej roztopione masło. Nie będzie wtedy konieczności dolewania tłuszczu na patelnię co spowoduje, że naleśniki nie będę mocno tłuste. Niektórzy dodają też troszkę proszku do pieczenia lub sodę.

Podstawowe składniki do ciasta naleśnikowego to mleko, mąka i jajka. Opcjonalnie można dodać tłuszcz i cukier wanilinowy, ewentualnie sól jeśli naleśniki mają być wytrwane. Ilość jajek też zależy od indywidualnych preferencji. Są osoby, które dadzą jedno jajko, a są też takie, które przygotowuje naleśniki z czterech jajek.

Ciasto naleśniki jak zrobić?

Ważne jest aby po wymieszaniu składników ciasto trochę odpoczęło, około 30 minut. Jeśli w ten sposób przygotujemy ciasto naleśniki będą pulchniejsze. W zależności od preferencji naleśniki można przygotować zarówno na słodko z dodatkami jak i podać naleśniki wytrawnie z warzywami. Sposobów jest bardzo dużo, wszystko zależy od preferencji smakowych.