
Naleśniki z serkiem i truskawkami
Naleśniki z serkiem i truskawkami to propozycja zarówno na słodki obiad, albo szybką kolację. Najlepsze są w okresie letnim, kiedy dostaniemy świeże, czerwone i pachnące truskawki zerwane chwilę wcześniej z pola.
Szybki przepis na Puszyste gofry z owocami
Składniki
- 1 i 1/2 szklanka mąki
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- szczypta soli
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
Dodatkowo
- 250g świeżych truskawek
- bita śmietana
- serek waniliowy
- polewa karmelowa
Naleśniki z serkiem i truskawkami – przepis
Wszystkie składniki na naleśniki mieszamy przy pomocy trzepaczki, albo miksera do połączenia się wszystkich składników. Ciasto powinno mieć dość płynną konsystencję. Jeśli będzie zbyt gęsto dodajemy odrobinę wody. Z ciasta naleśnikowego smażymy cienkie placuszki. Do ciasta dodaliśmy już olej, więc smażymy na suchej patelni.
Naleśniki smarujemy w środku serkiem waniliowym, rolujemy, albo składamy w kopertę i na wierzchu układamy truskawki. Możemy dodać odrobinę bitej śmietany i polewy karmelowej.
Smacznego!