Naleśniki z kremem Rafaello to połączenie klasycznych naleśników z pysznym kremem o smaku kokosowym z puszystym serkiem mascarpone.

Śniadanie, obiad czy kolacja?

Naleśniki te będą idealna na każdy z tych posiłków. Oczywiście są słodziutkie i kaloryczne, ale kto z nas odmówi sobie takiej przyjemności? Możemy je podać z dowolnymi owocami – mogą to być maliny, borówki, banany itp.

Składniki na naleśniki (2 porcje)

  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki gazowanej wody
  • 1/2 szklanki mleka
  • szczypta soli

Składniki na krem Rafaello

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100g wiórek kokosowych
  • 250g serka mascarpone

Dodatki

  • dowolne owoce

Przepis na naleśniki z kremem Rafaello

  1. W misce miksujemy składniki na ciasto naleśnikowe. Powinno mieć ono dość rzadką konsystencję. Jeśli będzie zbyt gęste dodajemy odrobinę mleka, jeśli zbyt rzadkie odrobinę mąki. Na rozgrzanej patelni, posmarowanej odrobiną oleju smażymy duże naleśniki.
  2. W misce ubijamy śmietankę z cukrem pudrem. Dodajemy porcjami serek mascarpone i cały cały czas miksujemy aż krem stanie się gęsty. Dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy krem.
  3. Na naleśnikach układamy krem Rafaello i je składamy.
  4. Na wierzchu układamy owoce.

Smacznego!