Łosoś z warzywnym ratatouille w 15 minut. Łosoś to chyba jedna z łatwiejszych do przygotowania ryb, wystarczy bardzo prosta marynata aby nadać jej odpowiedni, wyjątkowy smak.
Jednak zawsze mamy z Madzią problem co podać jako dodatek do łososia – ziemniaki ? Nie, to zbyt proste i takie tradycyjne. Poza tym warto, aby dodatek był lekki i zarazem pożywny. Nie może też mieć zbyt wyrazistego smaku, bo w przeciwnym wypadku za bardzo przytłumi smak ryby.
Tym razem zdecydowaliśmy się na nieklasyczne ratatouille zrobione z samej cukinii.
Obejrzyj nasze filmy:
A i zapomniałem dodać, tym razem zdecydowaliśmy się na dzwonki z łososia zamiast filetu. Nie wiem czy różnią się smakiem i czy warto przepłacać za filet z łososia. Ale to już Wasza decyzja.
Składniki (na 2 porcje)
- 2 dzwonki z łososia
- cukinia
- 150 ml passaty pomidorowej
- zioła prowansalskie
- pieprz
- sól
Składniki na marynatę
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżka soku z cytryny
Przepis na łososia z warzywnym ratatouille
- Zaczynamy od przygotowania i zamarynowania łososia. W miseczce mieszamy wszystkie składniki marynaty i nacieramy nią łososia.
- Cukinię kroimy w półplasterki i na odrobinie oliwy podsmażamy na patelni. Dodajemy passatę pomidorową, pieprz, sól, szczyptę ziół prowansalskich i całość dusimy na wolnym ogniu aż cukinia będzie al dente.
- Łososia w tym czasie pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 st. C.
Smacznego!