Łosoś z warzywnym ratatouille w 15 minut. Łosoś to chyba jedna z łatwiejszych do przygotowania ryb, wystarczy bardzo prosta marynata aby nadać jej odpowiedni, wyjątkowy smak.

Jednak zawsze mamy z Madzią problem co podać jako dodatek do łososia – ziemniaki ? Nie, to zbyt proste i takie tradycyjne. Poza tym warto, aby dodatek był lekki i zarazem pożywny. Nie może też mieć zbyt wyrazistego smaku, bo w przeciwnym wypadku za bardzo przytłumi smak ryby.

Tym razem zdecydowaliśmy się na nieklasyczne ratatouille zrobione z samej cukinii.

Obejrzyj nasze filmy:

A i zapomniałem dodać, tym razem zdecydowaliśmy się na dzwonki z łososia zamiast filetu. Nie wiem czy różnią się smakiem i czy warto przepłacać za filet z łososia. Ale to już Wasza decyzja.

Składniki (na 2 porcje)

Składniki na marynatę

Przepis na łososia z warzywnym ratatouille

  1. Zaczynamy od przygotowania i zamarynowania łososia. W miseczce mieszamy wszystkie składniki marynaty i nacieramy nią łososia.
  2. Cukinię kroimy w półplasterki i na odrobinie oliwy podsmażamy na patelni. Dodajemy passatę pomidorową, pieprz, sól, szczyptę ziół prowansalskich i całość dusimy na wolnym ogniu aż cukinia będzie al dente.
  3. Łososia w tym czasie pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 st. C.

Łosoś z warzywnym ratatouille

Smacznego!