Chyba każdy z nas lubi od czasu do czasu zjeść popularnego „chińczyka” – my również :) Z tego właśnie powodu postanowiliśmy przygotować w domu domowe danie chińskie – ryż z kurczakiem w curry.
Przygotowując tą potrawę w domu mamy 100% pewności jakie składniki do jej zrobienia wykorzystamy i wbrew pozorom przygotowanie jej jest niezwykle szybkie.
W tej wersji wykorzystamy tylko kilka podstawowych składników, które każdy z nas posiada w domu.
Obejrzyj nasze filmy:
Poniżej znajduje się przepis i lista składników.
Składniki na ryż z kurczakiem w curry (2 porcje)
- torebka białego ryżu -> zobacz jak gotowa ryż
- 1/2 łyżeczka czerwonej pasty curry
- 1 filet z kurczaka
- 150g fasolka szparagowa (może być mrożona)
- 1 duża marchewka
- 1 łyżka sosu sojowego
- 100 ml bulionu
- 1 cebula
- 1/4 kapusty pekińskiej
- pieprz
- olej do smażenia
Przepis na ryż z kurczakiem w curry
- Zaczynamy od ugotowanie ryżu. Gotujemy go według przepisu na opakowaniu.
- Kurczaka kroimy w dużą kostkę, albo paseczki – jak wolicie.
- Marchewkę kroimy w półplasterki.
- Fasolkę kroimy w kawałki ok. 2 cm.
- Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na patelni. Jak będzie już szklista dodajemy kurczaka i chwilę go podsmażamy.
- Dodajemy pastę curry i smażymy ok. 1 minuty.
- Dodajemy marchewkę, fasolę i smażymy ok. 2-3 minut. Jak warzywa delikatnie zmiękną podlewamy wszystko bulionem, dodajemy sos sojowy, doprawiamy do smaku solą i smażymy aż bulion trochę odparuje.
- Dodajemy posiekaną kapustę pekińską i całość dusimy razem ok. 1-2 minut.
- Podajemy z ugotowanym ryżem.
Smacznego!