Ryż z kurczakiem w curry

Ryż z kurczakiem w curry

Chyba każdy z nas lubi od czasu do czasu zjeść popularnego „chińczyka” – my również :) Z tego właśnie powodu postanowiliśmy przygotować w domu domowe danie chińskie – ryż z kurczakiem w curry.

Przygotowując tą potrawę w domu mamy 100% pewności jakie składniki do jej zrobienia wykorzystamy i wbrew pozorom przygotowanie jej jest niezwykle szybkie.

W tej wersji wykorzystamy tylko kilka podstawowych składników, które każdy z nas posiada w domu.

Poniżej znajduje się przepis i lista składników.

Składniki na ryż z kurczakiem w curry (2 porcje)

  • torebka białego ryżu -> zobacz jak gotowa ryż
  • 1/2 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • 1 filet z kurczaka
  • 150g fasolka szparagowa (może być mrożona)
  • 1 duża marchewka
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 100 ml bulionu
  • 1 cebula
  • 1/4 kapusty pekińskiej
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przepis na ryż z kurczakiem w curry

  1. Zaczynamy od ugotowanie ryżu. Gotujemy go według przepisu na opakowaniu.
  2. Kurczaka kroimy w dużą kostkę, albo paseczki – jak wolicie.
  3. Marchewkę kroimy w półplasterki.
  4. Fasolkę kroimy w kawałki ok. 2 cm.
  5. Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na patelni. Jak będzie już szklista dodajemy kurczaka i chwilę go podsmażamy.
  6. Dodajemy pastę curry i smażymy ok. 1 minuty.
  7. Dodajemy marchewkę, fasolę i smażymy ok. 2-3 minut. Jak warzywa delikatnie zmiękną podlewamy wszystko bulionem, dodajemy sos sojowy, doprawiamy do smaku solą i smażymy aż bulion trochę odparuje.
  8. Dodajemy posiekaną kapustę pekińską i całość dusimy razem ok. 1-2 minut.
  9. Podajemy z ugotowanym ryżem.

Smacznego!

Obejrzyj również wideo:

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.