Tarta z cukinią i kozim serem to danie, które jest dobre zarówno na zimno jak i na ciepło. Tartę tą najlepiej jest przygotować w sezonie, kiedy możemy kupić świeżą cukinię.
Tarta z cukinią i kozim serem to pyszne i zdrowe danie, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom smaków śródziemnomorskich. Ta wspaniała tarta składa się z kruchego ciasta, farszu z cukinii, cebuli i koziego sera, a także dodatku aromatycznych ziół i przypraw. Jest to idealna propozycja na obiad lub kolację, a także na różne okazje, jak na przykład przyjęcia w ogrodzie czy pikniki.
W daniu tym mamy połączenie delikatnie słodkiej i świeżej cukinii z nieco słonym i nieco bardziej wyrazistym kozim serem. Wszystkie składniki świetnie ze sobą współgrają tworząc wyśmienity obiad albo smaczną kolację.
Tarta z cukinią i serem to danie, które jest bogate w składniki odżywcze i ma wiele korzyści zdrowotnych. Cukinia jest dobrym źródłem błonnika, witaminy C i K, a także zawiera wiele przeciwutleniaczy. Kozie mleko i ser są lżejsze i mniej tłuste niż mleko i sery krowie, a także są bogate w białko i minerały, takie jak wapń, fosfor, magnez i potas.
Zioła i przyprawy, takie jak tymianek, oregano i czosnek, są bogate w przeciwutleniacze i mają właściwości przeciwzapalne.
Do przygotowania tej potrawy używam gotowego ciasta francuskiego. Moim zdaniem gotowe ciasto jest równie dobre co przygotowane własnoręcznie w domu. Pozwala nam jednak zaoszczędzić sporo czasu.
Poniżej znajdziecie listę składników i przepis na tą potrawę.
Tarta z cukinią i kozim serem składniki
- ciasto francuskie
- 10 pomidorów suszonych
- 1 średniej wielkości cukinia
- 10 pomidorków koktajlowych
- 150g koziego sera
- 1 jajko
- 3 łyżki mleka
Tarta z cukinią i kozim serem składniki na masę jajeczną
- 1 jajko
- 150 ml śmietanki 30%
- sól
- pieprz
Dodatkowe składniki
- fasola/groch
Tarta z cukinią i kozim serem przepis
Ciasto francuskie układamy w formie do tarty.
W misce roztrzepujemy jako z mlekiem i smarujemy spód tarty. Układamy na nim papier do pieczenia i wysypujemy fasolę/groch aby obciążyć ciasto. Zapiekamy przez ok. 6 minut w temperaturze 180 st. C.
Cukinię kroimy w półplasterki. A następnie grillujemy na suchej patelni. Suszone pomidory kroimy w kostkę. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół.
Na podpieczonej tarcie układamy cukinię, suszone pomidory, pomidorki koktajlowe.
W misce robimy masę jajeczną. Jajko roztrzepujemy ze śmietaną, solą i pieprzem. Tak przygotowaną masę polewamy tartę.
Na wierzchu tarty układamy pokruszony w mniejsze kawałki kozi ser i wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut.

Smacznego!