Tarta z cukinią i kozim serem

Tarta z cukinią i kozim serem

Tarta z cukinią i kozim serem to danie, które jest dobre zarówno na zimno jak i na ciepło. Tartę tą najlepiej jest przygotować w sezonie, kiedy możemy kupić świeżą cukinię.

W daniu tym mamy połączenie delikatnie słodkiej i świeżej cukinii z nieco słonym i nieco bardziej wyrazistym kozim serem. Wszystkie składniki świetnie ze sobą współgrają tworząc wyśmienity obiad albo smaczną kolację.

Do przygotowania tej potrawy używam gotowego ciasta francuskiego. Moim zdaniem gotowe ciasto jest równie dobre co przygotowane własnoręcznie w domu. Pozwala nam jednak zaoszczędzić sporo czasu.

Poniżej znajdziecie listę składników i przepis na tą potrawę.

Składniki na tartę

  • ciasto francuskie
  • 10 pomidorów suszonych
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 150g koziego sera
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka

Składniki na masę jajeczną

  • 1 jajko
  • 150 ml śmietanki 30%
  • sól
  • pieprz

Dodatkowe składniki

  • fasola/groch

Przepis na tarta z cukinią i kozim serem

  1. Ciasto francuskie układamy w formie do tarty.
  2. W misce roztrzepujemy jako z mlekiem i smarujemy spód tarty.
  3. Układamy na nim papier do pieczenia i wysypujemy fasolę/groch aby obciążyć ciasto. Zapiekamy przez ok. 6 minut w temperaturze 180 st. C.
  4. Cukinię kroimy w półplasterki. A następnie grillujemy na suchej patelni.
  5. Suszone pomidory kroimy w kostkę.
  6. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół.
  7. Na podpieczonej tarcie układamy cukinię, suszone pomidory, pomidorki koktajlowe.
  8. W misce robimy masę jajeczną. Jajko roztrzepujemy ze śmietaną, solą i pieprzem. Tak przygotowaną masę polewamy tartę.
  9. Na wierzchu tarty układamy pokruszony w mniejsze kawałki kozi ser i wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut.

Tarta z cukinią

Smacznego!

Obejrzyj również wideo:

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.