Tarta z cukinią i kozim serem to danie, które jest dobre zarówno na zimno jak i na ciepło. Tartę tą najlepiej jest przygotować w sezonie, kiedy możemy kupić świeżą cukinię.

Tarta z cukinią i kozim serem to pyszne i zdrowe danie, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom smaków śródziemnomorskich. Ta wspaniała tarta składa się z kruchego ciasta, farszu z cukinii, cebuli i koziego sera, a także dodatku aromatycznych ziół i przypraw. Jest to idealna propozycja na obiad lub kolację, a także na różne okazje, jak na przykład przyjęcia w ogrodzie czy pikniki.

W daniu tym mamy połączenie delikatnie słodkiej i świeżej cukinii z nieco słonym i nieco bardziej wyrazistym kozim serem. Wszystkie składniki świetnie ze sobą współgrają tworząc wyśmienity obiad albo smaczną kolację.

Tarta z cukinią i serem to danie, które jest bogate w składniki odżywcze i ma wiele korzyści zdrowotnych. Cukinia jest dobrym źródłem błonnika, witaminy C i K, a także zawiera wiele przeciwutleniaczy. Kozie mleko i ser są lżejsze i mniej tłuste niż mleko i sery krowie, a także są bogate w białko i minerały, takie jak wapń, fosfor, magnez i potas.

Zioła i przyprawy, takie jak tymianek, oregano i czosnek, są bogate w przeciwutleniacze i mają właściwości przeciwzapalne.

Do przygotowania tej potrawy używam gotowego ciasta francuskiego. Moim zdaniem gotowe ciasto jest równie dobre co przygotowane własnoręcznie w domu. Pozwala nam jednak zaoszczędzić sporo czasu.

Poniżej znajdziecie listę składników i przepis na tą potrawę.

Tarta z cukinią i kozim serem składniki

  • ciasto francuskie
  • 10 pomidorów suszonych
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 150g koziego sera
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka

Tarta z cukinią i kozim serem składniki na masę jajeczną

  • 1 jajko
  • 150 ml śmietanki 30%
  • sól
  • pieprz

Dodatkowe składniki

  • fasola/groch

Tarta z cukinią i kozim serem przepis

Ciasto francuskie układamy w formie do tarty.

W misce roztrzepujemy jako z mlekiem i smarujemy spód tarty. Układamy na nim papier do pieczenia i wysypujemy fasolę/groch aby obciążyć ciasto. Zapiekamy przez ok. 6 minut w temperaturze 180 st. C.

Cukinię kroimy w półplasterki. A następnie grillujemy na suchej patelni. Suszone pomidory kroimy w kostkę. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół.

Na podpieczonej tarcie układamy cukinię, suszone pomidory, pomidorki koktajlowe.

W misce robimy masę jajeczną. Jajko roztrzepujemy ze śmietaną, solą i pieprzem. Tak przygotowaną masę polewamy tartę.

Na wierzchu tarty układamy pokruszony w mniejsze kawałki kozi ser i wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut.

Tarta z cukinią

Smacznego!