Łosoś ze szparagami to potrawa, który ma wyjątkowy smak i charakter. Kluczem przygotowania tej potrawy jest odpowiednia marynata, która podkreśli smak łososia.
Danie to będzie niezwykle lekkie i bardzo proste w przygotowaniu. Zachęcam Was do jego przygotowania, bo jak wiecie łosoś ma w sobie ogromne pokłady niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu – kwasy omega-3.
Poniżej znajdziecie listę składników i niezwykle prosty przepis.
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki na marynatę
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka syropu klonowego
- szczypta pieprzu
Pozostałe składniki
- pęczek szparagów
- filet z łososia
- odrobina oleju
- parmezan
Łosoś ze szparagami – przepis
- Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek i gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 4 minut. Pamiętajcie, jeśli będzie gotować je za długo przestaną być smaczne i staną się bardzo włókniste.
- Składniki do marynaty mieszamy i marynujemy nią filet z łososia. Odstawiamy na ok. 10 minut.
- Na rozgrzanej patelni grillowej smażymy ok. 4 minuty z każdej strony łososia. Pamiętajcie aby zacząć od strony bez skóry.
- Łososia podajemy razem z ugotowanymi szparagami posypanymi świeżo startym parmezanem.
Smacznego!