Łosoś ze szparagami

Łosoś ze szparagami

Łosoś ze szparagami to potrawa, który ma wyjątkowy smak i charakter. Kluczem przygotowania tej potrawy jest odpowiednia marynata, która podkreśli smak łososia.

Danie to będzie niezwykle lekkie i bardzo proste w przygotowaniu. Zachęcam Was do jego przygotowania, bo jak wiecie łosoś ma w sobie ogromne pokłady niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu – kwasy omega-3.

Poniżej znajdziecie listę składników i niezwykle prosty przepis.

Składniki na marynatę

  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • szczypta pieprzu

Pozostałe składniki

  • pęczek szparagów
  • filet z łososia
  • odrobina oleju
  • parmezan

Łosoś ze szparagami – przepis

  1. Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek i gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 4 minut. Pamiętajcie, jeśli będzie gotować je za długo przestaną być smaczne i staną się bardzo włókniste.
  2. Składniki do marynaty mieszamy i marynujemy nią filet z łososia. Odstawiamy na ok. 10 minut.
  3. Na rozgrzanej patelni grillowej smażymy ok. 4 minuty z każdej strony łososia. Pamiętajcie aby zacząć od strony bez skóry.
  4. Łososia podajemy razem z ugotowanymi szparagami posypanymi świeżo startym parmezanem.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.