Pieczone szparagi z pomidorkami i jajkiem w koszulce
Warzywa

Pieczone szparagi z pomidorkami i jajkiem w koszulce

Pieczone szparagi z pomidorkami i jajkiem w koszulce, to idealna propozycja na śniadanie lub lekki letni obiad. Pysznie i prosto. Pieczone warzywa i płynne żółtko. Takie połączenie zawsze się sprawdzają.

Składniki:

  • pęczek szparagów
  • 2 jajka
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 ząbki czosnku

Pieczone szparagi z pomidorkami i jajkiem w koszulce – przepis

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Do naczynia żaroodpornego przekładamy pomidorki koktajlowe. Polewamy wszystko oliwą i doprawiamy solą oraz pieprzem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 12-15 minut.

Na pomidorki wykładamy szparagi, a obok wykładamy dwa ząbki czosnku. Skrapiamy wszystko oliwą i pieczemy kolejne 5-8 minut.

Gdy nasze szparagi się pieką przygotowujemy jajka w koszulce.

Do garnka wlewamy wodę do wysokość około 6-7 cm. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień do minimum pod garnkiem. Na 10 sekund zanurzamy we wrzątku całe jajko. Wyjmujemy łyżką jajko i dopiero wbijamy jajko do wrzątku. Tak samo postępujemy z drugim jajkiem. Gotujemy jajko przez 2,5 minuty i wyjmujemy ostrożnie łyżką cedzakową.

Gotowe jajko podajemy ze szparagami i pomidorkami.

Smacznego.

Pieczone szparagi z pomidorkami i jajkiem w koszulce
Pieczone szparagi z pomidorkami i jajkiem w koszulce

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze