Pieczone szparagi z pomidorkami i jajkiem w koszulce, to idealna propozycja na śniadanie lub lekki letni obiad. Pysznie i prosto. Pieczone warzywa i płynne żółtko. Takie połączenie zawsze się sprawdzają.
Składniki:
- pęczek szparagów
- 2 jajka
- 500 g pomidorków koktajlowych
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 2 ząbki czosnku
Pieczone szparagi z pomidorkami i jajkiem w koszulce – przepis
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Do naczynia żaroodpornego przekładamy pomidorki koktajlowe. Polewamy wszystko oliwą i doprawiamy solą oraz pieprzem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 12-15 minut.
Na pomidorki wykładamy szparagi, a obok wykładamy dwa ząbki czosnku. Skrapiamy wszystko oliwą i pieczemy kolejne 5-8 minut.
Obejrzyj nasze filmy:
Gdy nasze szparagi się pieką przygotowujemy jajka w koszulce.
Do garnka wlewamy wodę do wysokość około 6-7 cm. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień do minimum pod garnkiem. Na 10 sekund zanurzamy we wrzątku całe jajko. Wyjmujemy łyżką jajko i dopiero wbijamy jajko do wrzątku. Tak samo postępujemy z drugim jajkiem. Gotujemy jajko przez 2,5 minuty i wyjmujemy ostrożnie łyżką cedzakową.
Gotowe jajko podajemy ze szparagami i pomidorkami.
Smacznego.