Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Właśnie dlatego należy zadbać o to, by dostarczało jak najwięcej cennych składników do naszego organizmu. Nie oznacza to jednak, że trzeba szukać wymyślnych przepisów i spędzać dużo czasu w kuchni.
Wystarczy kilka produktów, by w 10 minut wyczarować zdrowe i pożywne śniadanie, jakim jest kanapka ze szparagami i jajkiem sadzonym. Taka propozycja z pewnością posmakuje całej rodzinie.
Składniki
- ulubione pieczywo – 2 kromki
- jajko – 2 sztuki
- szparagi – 5 sztuk
- masło – do smarowania pieczywa
- cukier, sól – po łyżeczce
- ulubione kiełki – do dekoracji
Kanapka ze szparagami i jajkiem sadzonym – przepis
- Przygotowanie kanapek zaczynamy od oderwania zgrubiałej części od szparagów. Następnie umieszczamy warzywa w wysokim garnku z wodą. Dodajemy sól, cukier i trochę masła. Gotujemy 3 minuty.
- Kiedy szparagi się gotują przyrządzamy jajko sadzone – na patelni rozpuszczamy masło i wbijamy jajko. Smażymy je ok 4 minuty.
- Ugotowane szparagi przekrajamy na pół i układamy na pieczy wie posmarowanym masłem. Na górze umieszczamy jajko.
- Całość dekorujemy kiełkami.
