Domowy drobiowo- wołowy rosół to tradycyjne danie, które w większości polskich domów pojawia się w niedzielę na stole. Aby dobrze ugotować rosół, powinniśmy go gotować ok. 3 godzin. Nie wiem jak u Was, ale ja go podaję razem z „wkładką” czyli z marchewką i drobno pokrojonym mięsem.
Sprawdź przepis na Zupę krem ze świeżych pomidorów
Składniki
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/3 selera
- kawałek pora
- duża cebula
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- goleń wołowa
- podudzia z kurczaka
- pęczek natki pietruszki
- sól
- pieprz
- 2,5 l wody
Domowy drobiowo- wołowy rosół – przepis
Do wody dodajemy wołowinę – będzie się ona gotowała znacznie dłużej, więc dopiero po 30 minut dodajemy do niej pozostałe składniki. Kurczaka, obraną marchewkę pietruszkę, pora, selera i niezwykle ważny składnik rosołu opalaną cebulę. Cebulę opalamy nad ogniem, jeśli mamy nowoczesną kuchnię elektryczną to podpieczcie ja na suchej patelni.
Obejrzyj nasze filmy:
Do wywaru dodajemy przyprawy, zmniejszamy ogień i powoli gotujemy 2 godziny. Następnie dodajemy związaną natkę pietruszki i całość gotujemy jeszcze ok. 30 minut.
W tym czasie gotujemy makaron do rosołu.
Polecam podać rosół wraz z pokrojoną w plasterki marchewką i drobno posiekanym mięskiem.
Smacznego!