Domowy drobiowo- wołowy rosół to tradycyjne danie, które w większości polskich domów pojawia się w niedzielę na stole. Aby dobrze ugotować rosół, powinniśmy go gotować ok. 3 godzin. Nie wiem jak u Was, ale ja go podaję razem z „wkładką” czyli z marchewką i drobno pokrojonym mięsem.

Sprawdź przepis na Zupę krem ze świeżych pomidorów

Składniki

  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/3 selera
  • kawałek pora
  • duża cebula
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • goleń wołowa
  • podudzia z kurczaka
  • pęczek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 2,5 l wody

Domowy drobiowo- wołowy rosół – przepis

Do wody dodajemy wołowinę – będzie się ona gotowała znacznie dłużej, więc dopiero po 30 minut dodajemy do niej pozostałe składniki. Kurczaka, obraną marchewkę pietruszkę, pora, selera i niezwykle ważny składnik rosołu opalaną cebulę. Cebulę opalamy nad ogniem, jeśli mamy nowoczesną kuchnię elektryczną to podpieczcie ja na suchej patelni.

Obejrzyj nasze filmy:

Do wywaru dodajemy przyprawy, zmniejszamy ogień i powoli gotujemy 2 godziny. Następnie dodajemy związaną natkę pietruszki i całość gotujemy jeszcze ok. 30 minut.

W tym czasie gotujemy makaron do rosołu.

Polecam podać rosół wraz z pokrojoną w plasterki marchewką i drobno posiekanym mięskiem.

Domowy drobiowo- wołowy rosół
Domowy drobiowo- wołowy rosół

Smacznego!