Pomidor i bazylia to nierozłączne połączenie znane na całym świecie. Jesień w naszym kraju to niezaprzeczalnie okres na pomidory, warto sięgać po nie jak najczęściej.
Zupa krem z pomidorów to pyszne danie dla osób dbających o linie. Jest to również szybki i prosty przepis na pyszny i sycący obiad.
Czy wiesz jak przygotować: Bulion warzywny
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- 5 dużych pomidorów
- 3 łyżki oliwy
- 2 marchewki
- cebula
- korzeń pietruszki
- 700 ml bulionu -> przepis na Bulion warzywny
- ½ łyżeczko cukru
- 50 ml śmietany 30%
- łyżeczka suszonego oregano
- sól, pieprz
- świeża bazylia
Zupa krem ze świeżych pomidorów – przepis
Na patelni rozgrzewamy oliwę, następnie wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebule, smażymy, do momentu aż cebula się zeszkli, czyli około 5 minut. Po tym czasie dodajemy na patelnie marchewkę pokrojoną w cienkie plastry oraz pietruszkę. Pomidory parzymy we wrzątku kilka minut, następnie obieramy je ze skórki i usuwamy szypułki oraz gniazda nasienne.
Pomidory kroimy w ćwiartki, miąższ drobno kroimy. Pomidory dodajemy do warzyw na patelni, doprawiamy cukrem i suszonym oregano, zalewamy wszystko bulionem i gotujemy przez ok. 15 minut. Podstawy sos warzywny miksujemy w blenderze z kilkoma liśćmi Bazyli.
Przeczytaj przepis na: Zupa dyniowa z imbirem
Do miseczki wlewamy śmietankę, dodajemy stopniowo kilka łyżek otrzymanego kremu, wszystko dokładnie mieszamy. Otrzymany krem z pomidorów oraz otrzymaną zaprawkę ze śmietany przelewamy do garnka.
Gotową zupę podawać z listkami świeżej Bazyli.
Smacznego!