Pomidor i bazylia to nierozłączne połączenie znane na całym świecie. Jesień w naszym kraju to niezaprzeczalnie okres na pomidory, warto sięgać po nie jak najczęściej.

Zupa krem z pomidorów to pyszne danie dla osób dbających o linie. Jest to również szybki i prosty przepis na pyszny i sycący obiad.

Czy wiesz jak przygotować: Bulion warzywny

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki

  • 5 dużych pomidorów
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 marchewki
  • cebula
  • korzeń pietruszki
  • 700 ml bulionu -> przepis na Bulion warzywny
  • ½ łyżeczko cukru
  • 50 ml śmietany 30%
  • łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz
  • świeża bazylia

Zupa krem ze świeżych pomidorów – przepis

Na patelni rozgrzewamy oliwę, następnie wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebule, smażymy, do momentu aż cebula się zeszkli, czyli około 5 minut. Po tym czasie dodajemy na patelnie marchewkę pokrojoną w cienkie plastry oraz pietruszkę. Pomidory parzymy we wrzątku kilka minut, następnie obieramy je ze skórki i usuwamy szypułki oraz gniazda nasienne.

Pomidory kroimy w ćwiartki, miąższ drobno kroimy. Pomidory dodajemy do warzyw na patelni, doprawiamy cukrem i suszonym oregano, zalewamy wszystko bulionem i gotujemy przez ok. 15 minut. Podstawy sos warzywny miksujemy w blenderze z kilkoma liśćmi Bazyli.

Przeczytaj przepis na: Zupa dyniowa z imbirem

Do miseczki wlewamy śmietankę, dodajemy stopniowo kilka łyżek otrzymanego kremu, wszystko dokładnie mieszamy. Otrzymany krem z pomidorów oraz otrzymaną zaprawkę ze śmietany przelewamy do garnka.

Gotową zupę podawać z listkami świeżej Bazyli.

Zupa krem ze świeżych pomidorów
Zupa krem ze świeżych pomidorów

Smacznego!