Jajko zapiekane w bułce to prosta potrawa. Urozmaici każde śniadanie i zapewni energię na cały poranek. Do jej przyrządzenia wystarczy piekarnik i kilka produktów, które na pewno masz w swojej lodówce.
Sprawdź jak przygotować porcję na śniadanie dla jednej osoby.
Warto znać przepis na: Szybkie i proste ciasto z gruszkami
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- 2 jajka
- 2 bułki
- 2 plasterki ulubionej szynki lub smażonego boczku
- 4 plasterki żółtego sera
- Pieprz, sól, przyprawy według uznania
- Warzywa, które lubisz, pomidory, papryka lub cebula
Jajko w bułce, zapiekane z serem i szynką – przepis
Odkrój górną część bułek i wydrąż miąższ ze środka. Wnętrze każdej bułki wyłóż żółtym serem, który później wtopi się w brzegi. Połóż plaster szynki lub smażonego boczku. Jeżeli masz ochotę, możesz dodać trochę więcej mięsa.
Do tak przygotowanych bułek wlej po jednym jajku. Zrób to delikatnie, tak żeby nie uszkodzić żółtka. Pamiętaj o przyprawach. Dodaj je do smaku.
Na blasze ułóż papier do pieczenia, żeby roztopiony później ser nie przywarł do niej. Bułki wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdź konsystencję jajek. Jeżeli są płynne, pozostaw je jeszcze na moment. Czasami potrzebują trochę więcej czasu.
Przeczytaj przepis na: Jajko na twardo z grzankami i pomidorami
Kiedy jajka odpowiednio się usmażą, danie jest gotowe. Możesz je zjeść z pomidorem, papryką lub innymi ulubionymi warzywami.
Smacznego!