Odkryj przepis na kluseczki gnocchi. Pomysł na smaczny i szybki obiad. Lekki powiew włoskiej kuchni.
Gnocchi doskonale pasują do każdego rodzaju sosów. Dziś będzie to przepis na kluseczki w sosie serowym. Jest to wersja dla wszystkich zabieganych. Przygotujesz taki obiad już w pół godziny. Jeżeli dysponujesz większą ilością czasu, polecam przygotowanie kluseczek samodzielnie.
Sprawdź przepis na: Domowe kopytka
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki:
- 10 łyżek śmietany 12%
- 25 dkg kluseczek gnocchi
- 120 g serka twarogowego
- 30 g sera pleśniowego
- starta gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz najlepiej biały
- garść orzechów włoskich
- kilka listków jarmużu
Kluseczki gnocchi – przepis
Listki jarmużu porwij na małe kawałki i podgotuj we wrzącej wodzie około 3 minuty, po tym czasie wyciągnij je.
W rondelku przygotowaną śmietanę wymieszaj z serkiem twarogowym i wsyp pokruszony ser pleśniowy. Ostrożnie podgrzewaj na małym ogniu do momentu, aż powstanie gładka masa. Wtedy sos przypraw świeżo startą gałką muszkatołową, solą i białym pieprzem. Orzechy możesz rozdrobnić.
Smaczne i zdrowe: Dietetyczna kanapka z twarożkiem
Do gotującej wody wrzuć kluseczki gnocchi, tylko na kilka minut. Gdy tylko wypłyną, wyciągnij je do miseczki, najlepiej łyżką cedzakową. Polej przygotowanym sosem, posyp orzechami i potarganym jarmużem.
Z wierzchu dla ozdoby możesz posypać ulubionym startym serem np. parmezanem.

Gotowe!