Odkryj przepis na kluseczki gnocchi. Pomysł na smaczny i szybki obiad. Lekki powiew włoskiej kuchni.

Gnocchi doskonale pasują do każdego rodzaju sosów. Dziś będzie to przepis na kluseczki w sosie serowym. Jest to wersja dla wszystkich zabieganych. Przygotujesz taki obiad już w pół godziny. Jeżeli dysponujesz większą ilością czasu, polecam przygotowanie kluseczek samodzielnie.

Sprawdź przepis na: Domowe kopytka

Składniki:

  • 10 łyżek śmietany 12%
  • 25 dkg kluseczek gnocchi
  • 120 g serka twarogowego
  • 30 g sera pleśniowego
  • starta gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz najlepiej biały
  • garść orzechów włoskich
  • kilka listków jarmużu

Kluseczki gnocchi – przepis

Listki jarmużu porwij na małe kawałki i podgotuj we wrzącej wodzie około 3 minuty, po tym czasie wyciągnij je.

W rondelku przygotowaną śmietanę wymieszaj z serkiem twarogowym i wsyp pokruszony ser pleśniowy. Ostrożnie podgrzewaj na małym ogniu do momentu, aż powstanie gładka masa. Wtedy sos przypraw świeżo startą gałką muszkatołową, solą i białym pieprzem. Orzechy możesz rozdrobnić.

Smaczne i zdrowe: Dietetyczna kanapka z twarożkiem

Do gotującej wody wrzuć kluseczki gnocchi, tylko na kilka minut. Gdy tylko wypłyną, wyciągnij je do miseczki, najlepiej łyżką cedzakową. Polej przygotowanym sosem, posyp orzechami i potarganym jarmużem.

Z wierzchu dla ozdoby możesz posypać ulubionym startym serem np. parmezanem.

Kluseczki gnocchi
Kluseczki gnocchi

Gotowe!