Hamburger domowej roboty to pożywne danie, idealne na obiad. Być może ma złą sławę, jednak wykonany własnoręcznie jest bardzo zdrowy.
Mięso świetnie komponuje się z warzywami, które dostarczą ci wielu witamin. Zobacz jak zrobić porcję dla dwóch osób, czyli 4 sztuki.
Warto przeczytać: Domowy burger a’la McDonalds
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- Mięso wołowe, mielone, 250g
- Mięso z indyka, mielone, 250g
- Ser żółty, 4 plastry
- Bułki, 4 sztuki
- Pomidor, 1 sztuka
- Ogórki konserwowe, 2 do 4 plasterków na jednego hamburgera
- Czerwona cebula, 1 sztuka
- Sałata, 1 liść na każdego hamburgera
- Sól, pieprz, przyprawy według uznania
- Odrobina oleju lub oliwy
- Masło do posmarowania bułek
- Sos, taki jak lubisz
Hamburger wołowy z dodatkiem mięsa z indyka – przepis
Włóż do miski oba rodzaje mięsa. Dodaj trochę oleju, aby mięso lepiej się kleiło. Pamiętaj o przyprawach. Pieprz, sól. Możesz użyć ulubionych przypraw do mięsa, które masz w swojej kuchni. Świetnie sprawdzi się ostra papryka. Wymieszaj dokładnie zawartość miski, aż otrzymasz jednolitą masę.
Uformuj 4 kotlety. Połóż je na ciepłej patelni. Nie musisz dodawać żadnego tłuszczu do smażenia. Kiedy mięso lekko się przysmaży, natnij nożem powstałą skórkę. Powtórz ten zabieg z drugiej strony. Uwolni to soki, a mięso dobrze usmaży się w środku. Przewracaj kotlety co jakiś czas.
Każdą z bułek przekrój na pół. Posmaruj miękkie strony powstałych kromek, cienką warstwą masła. Ułóż na kolejnej patelni. Poczekaj, aż się spieką. Uważaj, żeby nie przypalić.
Sprawdź przepis na: Domowy burger BBQ
Przygotuj warzywa. Dokładnie je umyj. Pokrój pomidora, ogórki i cebulę w plastry. Jeśli chcesz sama zrobić sos, zajmij się tym teraz.
Usmażone hamburgery pozostaw jeszcze chwilę na patelni. Na każdym kotlecie połóż plaster sera i poczekaj, aż się rozpuści.
Dolną część bułki posmaruj warstwą sosu. Ułóż na niej mięso z serem. Dodaj kolejne plasterki warzyw. Pomidor, ogórek, cebula. Przykryj całość liściem sałaty. Górna część bułki, również posmarowana sosem zamknie całą konstrukcję.

Smacznego!