Domowy burger a’la McDonalds to moja próba odwzorowania tego dania z popularnej sieciówki. Wiadomo, że tajemnica sosów jest pilnie strzeżona, dlatego też to tylko inspiracja.
Oczywiście, tak czy tak najważniejsze w tym wszystkim jest dobrej jakości mięso, odpowiednio wysmażone. Dodatki i sosy tylko podkreślają smak całości.
Ostatnio burgery dość mocno zagościły w moim menu, ze względu na to, iż kupiłem grilla elektrycznego i przygotowanie ich jest niezwykle proste i szybkie, a przede wszystkim nie brudzi się tak w kuchni.
Obejrzyj nasze filmy:
Przeczytaj: Domowy burger BBQ
Składniki na burgera
- 250g mięsa wołowego (mielonego)
- 3-4 łyżki wody
- sól
- pieprz
- ewentualnie odrobina musztardy
- bułki do burgerów
Dodatki do burgera
- kapusta pekińska
- ogórek kiszony
- majonez
- mała cebula
- ewentualnie pomidor
- ketchup
- żółty ser topiony
Zobacz także: Burger z rukolą i zdrowe frytki
Domowy burger a’la McDonalds – przepis
- Zaczynamy od przygotowania mięsa. Wkładamy je do miski, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy odrobinę wody i dokładnie mieszamy. Dla podbicia smaku możemy dodać również odrobinę musztardy. Z mięsa formujemy kotlety. Moim zdaniem powinny mieć wagę ok. 125g.
- Cebulę drobno kroimy i mieszamy z odrobiną majonezu.
- Burgery pieczemy na rozgrzanym ruszcie ok. 3 minut z każdej strony. Na chwilę przed końcem smażenia na ruszt wkładamy przekrojoną na pół bułkę.
- Spód bułki smarujemy majonezem wymieszanym z cebulką. Następnie układamy odrobinę posiekanej kapusty pekińskiej, burgera, żółty ser, ogórka i ewentualnie pomidora. Całość polewamy ketchupem i przykrywamy górą podpieczonej bułki.
Smacznego!
smakowite uvu
Bardzo się cieszymy