Domowy burger a’la McDonalds to moja próba odwzorowania tego dania z popularnej sieciówki. Wiadomo, że tajemnica sosów jest pilnie strzeżona, dlatego też to tylko inspiracja.

Oczywiście, tak czy tak najważniejsze w tym wszystkim jest dobrej jakości mięso, odpowiednio wysmażone. Dodatki i sosy tylko podkreślają smak całości.

Ostatnio burgery dość mocno zagościły w moim menu, ze względu na to, iż kupiłem grilla elektrycznego i przygotowanie ich jest niezwykle proste i szybkie, a przede wszystkim nie brudzi się tak w kuchni.

Obejrzyj nasze filmy:

Przeczytaj: Domowy burger BBQ

Składniki na burgera

  • 250g mięsa wołowego (mielonego)
  • 3-4 łyżki wody
  • sól
  • pieprz
  • ewentualnie odrobina musztardy
  • bułki do burgerów

Dodatki do burgera

  • kapusta pekińska
  • ogórek kiszony
  • majonez
  • mała cebula
  • ewentualnie pomidor
  • ketchup
  • żółty ser topiony

Zobacz także: Burger z rukolą i zdrowe frytki

Domowy burger a’la McDonalds – przepis

  1. Zaczynamy od przygotowania mięsa. Wkładamy je do miski, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy odrobinę wody i dokładnie mieszamy. Dla podbicia smaku możemy dodać również odrobinę musztardy. Z mięsa formujemy kotlety. Moim zdaniem powinny mieć wagę ok. 125g.
  2. Cebulę drobno kroimy i mieszamy z odrobiną majonezu.
  3. Burgery pieczemy na rozgrzanym ruszcie ok. 3 minut z każdej strony. Na chwilę przed końcem smażenia na ruszt wkładamy przekrojoną na pół bułkę.
  4. Spód bułki smarujemy majonezem wymieszanym z cebulką. Następnie układamy odrobinę posiekanej kapusty pekińskiej, burgera, żółty ser, ogórka i ewentualnie pomidora. Całość polewamy ketchupem i przykrywamy górą podpieczonej bułki.
Domowy burger a'la McDonalds
Domowy burger a’la McDonalds

Smacznego!