Domowy burger BBQ to klasyczna amerykańska propozycja na to pyszne danie. Tym razem zrobimy go na bogato, a całość smaku dopełni pyszny domowy sos BBQ.

Ostatnio zacząłem przygotowywać domowe burgery w domu, bowiem udało mi się kupić grill elektryczny i usmażenie mięsa na burgery jest proste i niezwykle szybkie. Koniecznie spróbujcie, grilla elektrycznego można dostać w dość dobrej cenie!

Sprawdź nasz test: Grill elektryczny SILVERCREST z Lidla – czy warto?

Składniki

  • 250g mięsa mielonego wołowego
  • 3-4 łyżki wody
  • sól
  • pieprz
  • odrobina musztardy

Dodatki do burgera

  • pomidor
  • cebula
  • ogóreczek konserwowy
  • majonez
  • sos BBQ
  • żółty ser

Sprawdź przepis na: Domowy sos barbecue

Przepis na burgera BBQ

  1. Do miski wkładamy mięso, dodajemy sól, pieprz, odrobine musztardy i dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety o wadze ok. 125g. Odstawiamy na ok. 15 minut, aby mięso chwilę odpoczęło.
  2. Kotlety smażymy na rozgrzanym ruszcie przez ok. 2-3 minuty z każdej strony
  3. Na chwilę przed zdjęciem burgerów z rusztu kładziemy na niego przekrojoną bułkę, aby się podgrzała.
  4. Następnie spód bułki smarujemy majonezem, następnie kładziemy burgera, ser żółty, plaster pomidora, cebuli, ogórka konserwowego i całość polewamy sosem BBQ. Przykrywamy burgera drugą połówką bułki.
Domowy burger BBQ
Domowy burger BBQ

Smacznego!