Domowy burger BBQ to klasyczna amerykańska propozycja na to pyszne danie. Tym razem zrobimy go na bogato, a całość smaku dopełni pyszny domowy sos BBQ.
Ostatnio zacząłem przygotowywać domowe burgery w domu, bowiem udało mi się kupić grill elektryczny i usmażenie mięsa na burgery jest proste i niezwykle szybkie. Koniecznie spróbujcie, grilla elektrycznego można dostać w dość dobrej cenie!
Sprawdź nasz test: Grill elektryczny SILVERCREST z Lidla – czy warto?
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- 250g mięsa mielonego wołowego
- 3-4 łyżki wody
- sól
- pieprz
- odrobina musztardy
Dodatki do burgera
- pomidor
- cebula
- ogóreczek konserwowy
- majonez
- sos BBQ
- żółty ser
Sprawdź przepis na: Domowy sos barbecue
Przepis na burgera BBQ
- Do miski wkładamy mięso, dodajemy sól, pieprz, odrobine musztardy i dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety o wadze ok. 125g. Odstawiamy na ok. 15 minut, aby mięso chwilę odpoczęło.
- Kotlety smażymy na rozgrzanym ruszcie przez ok. 2-3 minuty z każdej strony
- Na chwilę przed zdjęciem burgerów z rusztu kładziemy na niego przekrojoną bułkę, aby się podgrzała.
- Następnie spód bułki smarujemy majonezem, następnie kładziemy burgera, ser żółty, plaster pomidora, cebuli, ogórka konserwowego i całość polewamy sosem BBQ. Przykrywamy burgera drugą połówką bułki.
Smacznego!