Pstrąg łososiowy w marynacie sojowej to sprawdzony przepis na rybę z piekarnika. Szybki, prosty i przede wszystkim smaczny przepis na fantastyczny obiad.

Rybę możemy podać z dowolnymi dodatkami – ziemniakami z wody, surówką z kapusty kiszonej, czy tak jak w naszym wypadku z fasolką szparagową w masełku i bułce tartej.

Przeczytaj przepis na: Cytrynowy łosoś z młodą fasolką szparagową

Składniki

  • filet z pstrąga łososiowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • pieprz

Sposób na przeziębienie: Syrop z cebuli i czosnku z dodatkiem cytryny

Dodatkowo

  • fasolka szparagowa
  • 2 łyżki masła
  • 2-3 łyżki bułki tartej

Pstrąg łososiowy w marynacie sojowej – przepis

  1. Pstrąga łososiowego myjemy, osuszamy i oprószamy pieprzem.
  2. W miseczce przygotowujemy marynatę – mieszamy sos sojowy, miód, sok z cytryny. W tak przygotowanej marynacie marynujemy pstrąga.
  3. Pstrąga pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 170 st. C.
  4. Z fasolki odcinamy końcówki, a następnie gotujemy w osolonej wodzie przez 18 minut.
  5. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy bułkę tartą, a następnie mieszamy z fasolką.
Pstrąg łososiowy w marynacie sojowej
Pstrąg łososiowy w marynacie sojowej

Smacznego!