Pstrąg łososiowy w marynacie sojowej to sprawdzony przepis na rybę z piekarnika. Szybki, prosty i przede wszystkim smaczny przepis na fantastyczny obiad.
Rybę możemy podać z dowolnymi dodatkami – ziemniakami z wody, surówką z kapusty kiszonej, czy tak jak w naszym wypadku z fasolką szparagową w masełku i bułce tartej.
Przeczytaj przepis na: Cytrynowy łosoś z młodą fasolką szparagową
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- filet z pstrąga łososiowego
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- pieprz
Sposób na przeziębienie: Syrop z cebuli i czosnku z dodatkiem cytryny
Dodatkowo
- fasolka szparagowa
- 2 łyżki masła
- 2-3 łyżki bułki tartej
Pstrąg łososiowy w marynacie sojowej – przepis
- Pstrąga łososiowego myjemy, osuszamy i oprószamy pieprzem.
- W miseczce przygotowujemy marynatę – mieszamy sos sojowy, miód, sok z cytryny. W tak przygotowanej marynacie marynujemy pstrąga.
- Pstrąga pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 170 st. C.
- Z fasolki odcinamy końcówki, a następnie gotujemy w osolonej wodzie przez 18 minut.
- Na patelni roztapiamy masło, dodajemy bułkę tartą, a następnie mieszamy z fasolką.

Smacznego!