Syrop z cebuli i czosnku z dodatkiem cytryny to bomba witaminowo i antybakteryjna idealna podczas przeziębienia, grypy. Wiadomo, że czosnek ma właściwości antybakteryjne, cebula wspomaga kurację podczas kataru i kaszlu, a cytryna ogromne ilości witaminy C, która wspomoże naszą odporność.
Warto zatem wiedzieć jak przygotować ten syrop, który od zawsze kojarzył nam się z czym niedobrym. Jednak pokażę Wam jeden składnik, który zmieni smak tego specyfiku w coś, co da się pić.
Składniki
- 3 duże cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 cytryny
- cukier
- 1 łyżka cynamonu
Przeczytaj również: Naleśniki z cynamonem, pomarańczą i twarożkiem
Obejrzyj nasze filmy:
Syrop z cebuli i czosnku z dodatkiem cytryny – przepis
- Słoik (wielkość ok. 0,5 l) dokładnie myjemy, najlepiej go wyparzyć albo umyć w zmywarce w programie z wysoką temperaturą zmywania.
- Cebulę, czosnek i jedną cytrynę kroimy w grube plastry.
- W słoiku układamy warstwami – kilka plastrów cebuli, 2-3 plasterki czosnku, plaster cytryny, łyżka cukru, cebula, czosnek itd.
- Na sam koniec całość zalewamy wyciśniętym sokiem z cytryny i posypujemy wszystko łyżką cynamonu.
Cebula powinna zmięknąć już po ok. 2 godzinach, jednak warto ten syrop potrzymać przed użyciem minimym 24 godziny.
Sprawdź dlaczego: Czosnek: mały ząbek, wielkie korzyści
