Sałatka śledziowa
Przystawki, przekąski, sosy

Sałatka śledziowa

Wigilia Bożego Narodzenia to festiwal smaków. W każde święta przygotowujemy potrawy, w których prym wiodą ryby. Najbardziej popularne śledzie w oleju czy śledzie w śmietanie mogę już nam się trochę znudzić.

Sałatka śledziowa to przepyszna i łatwa w przygotowaniu potrawa. Świetnie może zastąpić tradycyjne dania ze śledzi, a nawet zagościć na dłużej podczas przyjęć i rodzinnych uroczystości. Na święta będzie idealna i zrobisz ją tylko w pół godziny!

Składniki:

  • 5 filetów śledziowych w occie
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 4 ugotowane ziemniaki w mundurkach
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 1 por
  • kilka liści sałaty
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka musztardy stołowej
  • 5 łyżek oliwy
  • pół pęczka świeżego kopru
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Sałatka śledziowa przepis:

Filety śledziowe pokroić na mniejsze kawałki. Lekko ostudzone jajka i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki. Białą część pora umyć i pokroić w półtalarki. Wszystkie pokrojone składniki wrzucić do miski i wymieszać.

W oddzielnej miseczce przygotuj sos – wymieszaj oliwę, musztardę, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz. Na duży talerz wyłóż liście sałaty, połóż na niej sałatkę śledziową, polej sosem i udekoruj koprem.

Sałatka śledziowa
Sałatka śledziowa

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.