Wigilia Bożego Narodzenia to festiwal smaków. W każde święta przygotowujemy potrawy, w których prym wiodą ryby. Najbardziej popularne śledzie w oleju czy śledzie w śmietanie mogę już nam się trochę znudzić.
Sałatka śledziowa to przepyszna i łatwa w przygotowaniu potrawa. Świetnie może zastąpić tradycyjne dania ze śledzi, a nawet zagościć na dłużej podczas przyjęć i rodzinnych uroczystości. Na święta będzie idealna i zrobisz ją tylko w pół godziny!
Składniki:
- 5 filetów śledziowych w occie
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 4 ugotowane ziemniaki w mundurkach
- 6 pomidorków koktajlowych
- 1 por
- kilka liści sałaty
- 1 cytryna
- 1 łyżeczka musztardy stołowej
- 5 łyżek oliwy
- pół pęczka świeżego kopru
- sól
- pieprz
- cukier
Sałatka śledziowa przepis:
Filety śledziowe pokroić na mniejsze kawałki. Lekko ostudzone jajka i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki. Białą część pora umyć i pokroić w półtalarki. Wszystkie pokrojone składniki wrzucić do miski i wymieszać.
Obejrzyj nasze filmy:
W oddzielnej miseczce przygotuj sos – wymieszaj oliwę, musztardę, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz. Na duży talerz wyłóż liście sałaty, połóż na niej sałatkę śledziową, polej sosem i udekoruj koprem.