Słodka owsianka to znakomity pomysł na rozpoczęcie dnia. Ta przygotowana z użyciem mleka kokosowego jest wyjątkowo pyszna i kremowa. Co więcej, przygotowanie jej zajmuje niewiele czasu, więc jest to świetna propozycja na szybkie śniadanie przed wyjściem do pracy lub szkoły.

Dobrze sprawdza się w okresie jesiennym i zimowym, gdy mamy ochotę na pyszne, rozgrzewające śniadanie. Ponadto dodatek świeżych i suszonych owoców sprawia, że jest to idealna propozycja dla każdego łasucha.

Sprawdź przepis na: Klasyczna pasta jajeczna

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki na 3 porcje:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 szklanka mleczka kokosowego z puszki
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy
  • jedna pomarańcza
  • pół szklanki suszonej żurawiny
  • dwie łyżki wiórków kokosowych
  • dwie łyżki siekanych migdałów

Kokosowa owsianka z pomarańczą i żurawiną – przepis

Do garnka wrzuć płatki owsiane i zalej wodą. Całość zamieszaj i gotuj do momentu wchłonięcia przez płatki większości wody. Następnie dodaj mleczko kokosowe i gotuj na małym ogniu przez kolejne 5 minut. Dodaj łyżkę miodu lub syropu z agawy, wiórki kokosowe, migdały i dokładnie wymieszaj.

Owsianka powinna mieć gładką, gęstą konsystencję.

Gotową owsiankę przełóż do miseczki i udekoruj pokrojoną pomarańczą oraz suszoną żurawiną.

Kokosowa owsianka z pomarańczą i żurawiną
Kokosowa owsianka z pomarańczą i żurawiną

Smacznego.