Klasyczna pasta jajeczna to jeden z tych dodatków, który uwielbiam do świeżego pieczywa na śniadanie. Jest wiele przepisów na pastę jajeczną, ale im mniej składników tym lepiej.
Moja pasta jajeczna obowiązkowo musi być z żółtym serem, ale jeśli dbacie na przykład o linię, to zrezygnujcie z majonezu na rzecz jogurtu naturalnego. Aczkolwiek moim zdaniem straci już cały swój wyjątkowy smak.
Przeczytaj: Domowa pasta z makreli
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- 4 jajka
- 2 łyżki majonezu
- 50g sera żółtego w kawałku
- sól
- pieprz
- ewentualnie szczypiorek
Klasyczna pasta jajeczna – przepis
- Jajka gotujemy na twardo. Jajka na twardo gotujemy ok. 8 minut. Szczegóły TUTAJ. Po ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia. A następnie ścieramy na tarce na małych oczkach.
- Ser żółty ścieramy również na małych oczkach na tarce i mieszamy z jajkami z dodatkiem majonezu.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Możemy do pasty jajecznej dodać odrobinę posiekanego szczypiorku.
Koniecznie przeczytaj: Ile gotować jajka
Smacznego!