Klasyczna pasta jajeczna to jeden z tych dodatków, który uwielbiam do świeżego pieczywa na śniadanie. Jest wiele przepisów na pastę jajeczną, ale im mniej składników tym lepiej.

Moja pasta jajeczna obowiązkowo musi być z żółtym serem, ale jeśli dbacie na przykład o linię, to zrezygnujcie z majonezu na rzecz jogurtu naturalnego. Aczkolwiek moim zdaniem straci już cały swój wyjątkowy smak.

Przeczytaj: Domowa pasta z makreli

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki

  • 4 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • 50g sera żółtego w kawałku
  • sól
  • pieprz
  • ewentualnie szczypiorek

Klasyczna pasta jajeczna – przepis

  1. Jajka gotujemy na twardo. Jajka na twardo gotujemy ok. 8 minut. Szczegóły TUTAJ. Po ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia. A następnie ścieramy na tarce na małych oczkach.
  2. Ser żółty ścieramy również na małych oczkach na tarce i mieszamy z jajkami z dodatkiem majonezu.
  3. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  4. Możemy do pasty jajecznej dodać odrobinę posiekanego szczypiorku.

Koniecznie przeczytaj: Ile gotować jajka

Smacznego!

Klasyczna pasta jajeczna
Klasyczna pasta jajeczna