Domowa pasta z makreli jest delikatna i smaczna. Idealnie pasuje do świeżego pieczywa posmarowanego masłem zarówno na śniadanie, jak i na kolację.
Tak przygotowana pasta oprócz tego, że nadaje się do pieczywa, będzie świetnym dodatek do przekąsek.
Przygotowanie pasty jest szybki i smakuje znacznie lepiej, aniżeli gotowa, kupiona pasta w sklepie. Poniżej znajdziecie bardzo prosty przepis na to smarowidło do pieczywa…
Zobacz również: Pasta jajeczna ze szczypiorkiem
Składniki
- duża makrela
- 4 jajka
- 3 ogórki kiszone
- 1 niewielka cebula
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 3 łyżki majonezu
Domowa pasta z makreli – przepis
- Z makreli oddzielamy mięso od ości. Wkładamy do miseczki.
- Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Ostudzone jajka dodajemy do makreli i rozgniatamy widelcem.
- Cebulę i ogórki kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do miski.
- Szczypiorek drobno siekamy, a następnie dodajemy do pozostałych składników.
- Całość mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Pasta najlepiej smakuje podana ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem.
Przeczytaj także: Szybka pasta z awokado
Smacznego!