Domowa pasta z makreli jest delikatna i smaczna. Idealnie pasuje do świeżego pieczywa posmarowanego masłem zarówno na śniadanie, jak i na kolację.

Tak przygotowana pasta oprócz tego, że nadaje się do pieczywa, będzie świetnym dodatek do przekąsek.

Przygotowanie pasty jest szybki i smakuje znacznie lepiej, aniżeli gotowa, kupiona pasta w sklepie. Poniżej znajdziecie bardzo prosty przepis na to smarowidło do pieczywa…

Zobacz również: Pasta jajeczna ze szczypiorkiem

Składniki

  • duża makrela
  • 4 jajka
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 niewielka cebula
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 3 łyżki majonezu

Domowa pasta z makreli – przepis

  1. Z makreli oddzielamy mięso od ości. Wkładamy do miseczki.
  2. Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Ostudzone jajka dodajemy do makreli i rozgniatamy widelcem.
  3. Cebulę i ogórki kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do miski.
  4. Szczypiorek drobno siekamy, a następnie dodajemy do pozostałych składników.
  5. Całość mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Pasta najlepiej smakuje podana ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem.

Przeczytaj także: Szybka pasta z awokado

Domowa pasta z makreli

Smacznego!