Tradycyjny sernik na kruchym spodzie to propozycja deseru, chyba każdy choć raz jadł w życiu. Ciasto jest delikatne w smaku i bardzo puszyste.
Wielu z Was przeraża zapewne myśl o przygotowaniu kruchego ciasta. Nie martwcie się to nic trudnego. Zobaczcie….
Składniki na kruche ciasto
- 1 szklanka mąki
- 75 g masła
- 75g cukru
- 1 jajko
Przeczytaj również: Tradycyjny sernik wiedeński
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki na sernik
- 5 jajek
- 1 kg sera na sernik
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Przepis na kruche ciasto
- Masło dzielimy na mniejsze kawałki i mieszamy z mąką, cukrem i jajkiem. Dokładnie zagniatamy.
- Zagniecione ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.
- Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy.
Przepis na sernik na kruchym spodzie
- Twaróg na sernik zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym.
- Jajka ubijamy w drugiej misce.
- Dodajemy ubite jajka do masy serowej i miksujemy do połączenia się składników.
- Tortownicę (średnica 24 cm) wykładamy rozwałkowanym ciastem. Ciasto powinno być na spodzie i zakrywać do wysokości ok. 2-3 cm brzegi tortownicy.
- Masę serową wylewamy na ciasto.
- Ciasto pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 170 st. C (do suchego patyczka). Po upieczeniu zostawiamy je na około 10 minut w piekarniku. Różnica temperatur od razu po wyjęciu może sprawić, że ciasto nam opadnie.
Smacznego!