Pyszne ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe jest puszyste, wilgotne i ma bardzo pyszny smak. Wiele osób uważa, że przygotowania ciasta z marchewki jest niemożliwe, a wręcz ciasto takie będzie niejadalne… nic podobnego!

Tym razem pokażę Wam przepis na ciasto marchewkowe zrobione przez Madzię. Możecie jako dodatki do ciasta wykorzystać składniki, które lubicie. W naszym cieście znajdą się ananasy, wiórki kokosowe i włoskie orzechy.

Warto wiedzieć: Zupa dyniowa z imbirem

Skadniki

  • szklanka mąki (200g)
  • szklanka cukru (200g)
  • 2/3 szklanki oleju
  • 200 g marchewki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • 4 plastry ananasa (ok. 100g)
  • garść orzechów włoski
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki wiórek kokosowych

Składniki na krem

  • 130g kremowego serka śniadaniowego (śmietankowy)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 50g masła

Przeczytaj: Ciasto murzynek

Dodatkowo

  • garść orzechów włoskich

Przepis na krem

  1. Składniki kremu przekładamy do miski i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
  2. Krem wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
Polecamy:

Przepis na ciasto marchewkowe

  1. Jajka (w temperaturze pokojowej) ubijamy przy pomocy miksera.
  2. Do jajek dodajemy cukier i ubijamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodajemy olej i przez chwilę ubijamy wszystko do połączenia się składników.
  3. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach. Orzechy kroimy w mniejsze kawałki. Ananasa kroimy w małą kosteczkę.
  4. Marchewkę, ananasa, orzechy, wiórki kokosowe dodajemy do jajek i mieszamy.
  5. Do masy marchwiowej dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Całość dokładnie mieszamy (miksujemy) aby nie było grudek.
  6. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 22 cm) i pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 150 st. C.
  7. Po upieczeniu zostawiamy ciasto do ostygnięcia, a następnie kroimy na pół.
  8. Dolną część ciasta smarujemy połową kremu i przykrywamy druga częścią ciasta. Wierzch smarujemy pozostałym kremem i na wierzchu układamy drobno posiekane orzechy. Ciasto wkładamy na ok. 2-3 godziny do lodówki.

>> Sprawdź nasze inne propozycje na PYSZNE DESERY <<

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.