Dietetycy i lekarze zalecają spożywanie ryb przynajmniej 3 razy w tygodniu. Mają one w sobie zdrowe kwasy tłuszczowe – omega-3 oraz wiele innych składników odżywczych. Jedną z najłatwiejszych w przygotowaniu ryb jest łosoś.

Do łososia nie potrzeba panierki, wystarczy bardzo prosta marynata i będzie smakował wyśmienicie.

Łosoś z warzywami i sosem chrzanowym to bardzo szybkie i zarazem bardzo wykwintne danie. Rybę podamy razem ze zdrowymi, gotowanymi warzywami, a całość smaku dopełni delikatny i zarazem wyrazisty sos chrzanowy.

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki na marynatę do łososia

  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Składniki na sos chrzanowy

  •  łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  •  łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka chrzanu
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo

  • filety z łososia
  • ok. 120 g masła
  • 200g mrożonych warzyw (różne rodzaje)

Sos chrzanowy – przepis

  1. Składniki sosu przekładamy do miseczki, mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut aby wszystkie składniki się przegryzły.

Łosoś z warzywami i sosem chrzanowym – przepis

  1. Składniki marynaty mieszamy w miseczce.
  2. Łososia myjemy, oprószamy solą, pieprzem i smarujemy przygotowaną marynatą. Odstawiamy na ok. 15-20 minut.
  3. W osolonej wodzie gotujemy warzywa. Powinny być al dente.
  4. Na patelnię dodajemy masło i jak się roztopi kładziemy łososia skórą do góry. Smażymy przez ok. 2 minuty. Odwracamy i smażymy przez kolejne 5 minut, polewając wierzch łososia roztopionym, gorącym masłem z patelni.
  5. Na talerze wykładamy łososia, warzywa i sos chrzanowy.

Smacznego!