Dietetycy i lekarze zalecają spożywanie ryb przynajmniej 3 razy w tygodniu. Mają one w sobie zdrowe kwasy tłuszczowe – omega-3 oraz wiele innych składników odżywczych. Jedną z najłatwiejszych w przygotowaniu ryb jest łosoś.
Do łososia nie potrzeba panierki, wystarczy bardzo prosta marynata i będzie smakował wyśmienicie.
Łosoś z warzywami i sosem chrzanowym to bardzo szybkie i zarazem bardzo wykwintne danie. Rybę podamy razem ze zdrowymi, gotowanymi warzywami, a całość smaku dopełni delikatny i zarazem wyrazisty sos chrzanowy.
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki na marynatę do łososia
- 3 łyżki syropu klonowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
Składniki na sos chrzanowy
- łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka chrzanu
- sól
- pieprz
Dodatkowo
- filety z łososia
- ok. 120 g masła
- 200g mrożonych warzyw (różne rodzaje)
Sos chrzanowy – przepis
- Składniki sosu przekładamy do miseczki, mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut aby wszystkie składniki się przegryzły.
Łosoś z warzywami i sosem chrzanowym – przepis
- Składniki marynaty mieszamy w miseczce.
- Łososia myjemy, oprószamy solą, pieprzem i smarujemy przygotowaną marynatą. Odstawiamy na ok. 15-20 minut.
- W osolonej wodzie gotujemy warzywa. Powinny być al dente.
- Na patelnię dodajemy masło i jak się roztopi kładziemy łososia skórą do góry. Smażymy przez ok. 2 minuty. Odwracamy i smażymy przez kolejne 5 minut, polewając wierzch łososia roztopionym, gorącym masłem z patelni.
- Na talerze wykładamy łososia, warzywa i sos chrzanowy.
Smacznego!