Zapewnie wielu z Was uzna, że kasza gryczana z cukinią i kurczakiem to danie bardziej studenckie aniżeli posiłek dla całej rodziny. I tutaj Was zaskoczę to danie idealnie nadaje się na rodzinny obiad. Jest zdrowe, pełne składników odżywczych.
Możecie je również przygotować dzień wcześniej w domu i zabrać na obiad albo lunch do pracy.
Składniki (na 4 porcje)
- 1 torebka kaszy gryczanej
- 1 cukinia
- 2 szalotki
- czerwona papryka
- ząbek czosnku
- łyżka masła
- 200g zielonego groszku (mrożonego albo z puszki)
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól morska
- łyżeczka oregano
- 1 filet z kurczaka
- 1/2 papryczki chilli
Składniki do marynaty
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- czarny pieprz
Przepis na kaszę gryczaną z cukinią i kurczakiem
- Kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w oliwie z dodatkiem oregano, pieprzu i słodkiej papryki.
- Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu, a następnie odsączamy z wody.
- Szalotkę kroimy w drobną kosteczkę. Czosnek w bardzo cienkie plasterki. Szalotkę i czosnek szklimy na maśle.
- Zamarynowanego kurczaka dokładamy do szalotki i smażymy ok. 3 minut.
- Pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę i cienkie plasterki papryczkę chilli (jeśli nie lubicie dań ostrych, usuńcie z papryczki pestki) dodajemy do podsmażonego kurczaka. Całość smażymy ok. 10 minut. W międzyczasie doprawiamy danie szczyptą oregano.
- Pod koniec smażenia doprawiamy całość solą morską i dodajemy sos sojowy.
- Na patelnię dodajemy kaszę, groszek i wszystko smażymy razem jeszcze przez ok. 1-2 minuty.
Smacznego!