Zapewnie wielu z Was uzna, że kasza gryczana z cukinią i kurczakiem to danie bardziej studenckie aniżeli posiłek dla całej rodziny. I tutaj Was zaskoczę to danie idealnie nadaje się na rodzinny obiad. Jest zdrowe, pełne składników odżywczych.

Możecie je również przygotować dzień wcześniej w domu i zabrać na obiad albo lunch do pracy.

Składniki (na 4 porcje)

  • 1 torebka kaszy gryczanej
  • 1 cukinia
  • 2 szalotki
  • czerwona papryka
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • 200g zielonego groszku (mrożonego albo z puszki)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól morska
  • łyżeczka oregano
  • 1 filet z kurczaka
  • 1/2 papryczki chilli

Składniki do marynaty

  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • czarny pieprz

Przepis na kaszę gryczaną z cukinią i kurczakiem

  1. Kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w oliwie z dodatkiem oregano, pieprzu i słodkiej papryki.
  2. Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu, a następnie odsączamy z wody.
  3. Szalotkę kroimy w drobną kosteczkę. Czosnek w bardzo cienkie plasterki. Szalotkę i czosnek szklimy na maśle.
  4. Zamarynowanego kurczaka dokładamy do szalotki i smażymy ok. 3 minut.
  5. Pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę i  cienkie plasterki papryczkę chilli (jeśli nie lubicie dań ostrych, usuńcie z papryczki pestki) dodajemy do podsmażonego kurczaka. Całość smażymy ok. 10 minut. W międzyczasie doprawiamy danie szczyptą oregano.
  6. Pod koniec smażenia doprawiamy całość solą morską i dodajemy sos sojowy.
  7. Na patelnię dodajemy kaszę, groszek i wszystko smażymy razem jeszcze przez ok. 1-2 minuty.

Smacznego!

Obejrzyj nasze filmy: