Postanowiliśmy zatem przygotować risotto z krewetkami i zielonym groszkiem. Być może nie wszyscy lubią owoce morza, jednak my je uwielbiamy zwłaszcza krewetki :) Danie to jest delikatne i bardzo kremowe w smaku.
Smak risotto wzbogaciliśmy dodatkiem zielonego groszku, który idealne pasuje do tej potrawy, a odrobinę ostrości dodadzą suszone pomidory.
Trzeba jednak pamiętać, że dobre risotto jest przygotowywane na maśle, a nie oliwie albo oleju. Dobrze jest kupić również specjalny ryż do risotto, ma on zupełnie inny kształt i strukturę po ugotowaniu. Jeśli jednak nie macie go pod ręką skorzystajcie ze zwykłego białego ryżu.
Obejrzyj nasze filmy:
Risotto z krewetkami i zielonym groszkiem składniki (na 2 porcje)
- 1/2 szklanki ryżu do risotto
- 500-600 ml buliony warzywnego
- 2 łyżki masła
- 1 szalotka
- ząbek czosnku
- 12 surowych krewetek
- 6-8 pomidorów suszonych
- 1/2 szklanki zielonego groszku (z puszki albo mrożonego)
- 30g parmezanu
Risotto z krewetkami i zielonym groszkiem przepis
- Na łyżce masła szklimy drobno pokrojoną w kostkę szalotkę i pokrojony w cienkie plasterki czosnek.
- Jak cebula będzie szklista dodajemy na patelnię ryż i smażymy ok. 2 minut. Następnie podlewamy całość 1/3 bulionu i czekamy aż zostanie wchłonięty przez ryż. Czynność powtarzamy aż ryż będzie al dente.
- Dodajemy obrane krewetki i całość dusimy.
- W momencie kiedy krewetki będą „różowe” dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, groszek i dusimy całość jeszcze przez ok. 2 minuty.
- Risotto zdejmujemy z ognia dodajemy łyżkę masła i połowę startego parmezanu. Mieszamy aż masło się roztopi i risotto stanie się kremowe.
- Przekładamy risotto z z krewetkami i zielonym groszkiem na talerze i posypujemy resztą startego parmezanu.

Smacznego!
A może być zwykły ryż? Czy ten do risotto to jakiś specjalny, czy co?
Może, ale lepiej użyć specjalnego ryżu do risotto. Ma inną długość i po ugotowaniu inną konsystencję.