Risotto z krewetkami i zielonym groszkiem

Risotto z krewetkami i zielonym groszkiem

Postanowiliśmy zatem przygotować risotto z krewetkami i zielonym groszkiem. Być może nie wszyscy lubią owoce morza, jednak my je uwielbiamy zwłaszcza krewetki :) Danie to jest delikatne i bardzo kremowe w smaku.

Smak risotto wzbogaciliśmy dodatkiem zielonego groszku, który idealne pasuje do tej potrawy, a odrobinę ostrości dodadzą suszone pomidory.

Trzeba jednak pamiętać, że dobre risotto jest przygotowywane na maśle, a nie oliwie albo oleju. Dobrze jest kupić również specjalny ryż do risotto, ma on zupełnie inny kształt i strukturę po ugotowaniu. Jeśli jednak nie macie go pod ręką skorzystajcie ze zwykłego białego ryżu.

Składniki (na 2 porcje)

  • 1/2 szklanki ryżu do risotto
  • 500-600 ml buliony warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 1 szalotka
  • ząbek czosnku
  • 12 surowych krewetek
  • 6-8 pomidorów suszonych
  • 1/2 szklanki zielonego groszku (z puszki albo mrożonego)
  • 30g parmezanu

Przepis na risotto z krewetkami i zielonym groszkiem

  1. Na łyżce masła szklimy drobno pokrojoną w kostkę szalotkę i pokrojony w cienkie plasterki czosnek.
  2. Jak cebula będzie szklista dodajemy na patelnię ryż i smażymy ok. 2 minut. Następnie podlewamy całość 1/3 bulionu i czekamy aż zostanie wchłonięty przez ryż. Czynność powtarzamy aż ryż będzie al dente.
  3. Dodajemy obrane krewetki i całość dusimy.
  4. W momencie kiedy krewetki będą „różowe” dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, groszek i dusimy całość jeszcze przez ok. 2 minuty.
  5. Risotto zdejmujemy z ognia dodajemy łyżkę masła i połowę startego parmezanu. Mieszamy aż masło się roztopi i risotto stanie się kremowe.
  6. Przekładamy na talerze i posypujemy resztą startego parmezanu.

Risotto z krewetkami i zielonym groszkiem

Smacznego!

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.