Wbrew pozorom risotto to bardzo proste w przygotowaniu danie. Jednak musimy cały czas pilnować ryżu aby nie przypalił się do patelni. Jest to danie jednogarnkowe, więc nie będziemy mieli później dużo naczyń do zmywania :) Risotto z zielonym groszkiem i pesto jest delikatne w smaku i rozpływa się w ustach.
Risotto będzie podane z bazyliowym pesto i zielonym groszkiem.
Do przygotowania tej potrawy możecie użyć zwykłego białego ryżu, jednak ja osobiście polecam Wam specjalny ryż do risotto – po ugotowaniu będzie znacznie bardziej kleisty i nada właściwego charaktery naszej potrawie.
Obejrzyj nasze filmy:
Risotto z zielonym groszkiem i pesto – składniki na risotto (na 3 porcje)
- 250g ryżu do risotto
- 1 mała cebula
- 1 l bulionu
- sól
- pieprz
- 20g parmezanu
- puszka zielonego groszku (może być mrożony)
Risotto z zielonym groszkiem i pesto – składniki na pesto
- 2 spore garści bazylii
- garść pestek dyni
- 4 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 20 g parmezanu
Risotto z zielonym groszkiem i pesto – przepis na pesto
Przygotowanie pesto jest niezwykle proste. Wystarczy wszystkie składniki dodać do blendera i dokładnie blendujemy.
Risotto z zielonym groszkiem i pesto – przepis na risotto
Na odrobinie oliwy szklimy drobno pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy ryż i smażymy go przez dosłownie przez 1 minutę. Podlewamy połową bulionu i gotujemy aż cały bulion będzie wchłonięty. Czynność powtarzamy do wykorzystania całego bulionu.
Następnie dodajemy zielony groszek i całość razem podsmażamy przez chwilę. Patelnię zdejmujemy z ognia i mieszamy z przygotowanym wcześniej pesto.
Risotto podajemy posypane odrobiną parmezanu.
Smacznego!