
Makaron razowy z pesto bazyliowym
Jeśli lubicie jeść zdrowe potrawy i smakujące tak jak podane w najlepszej włoskich restauracji to musicie spróbować tego dania. W tym daniu połączyliśmy składniki, które są zdrowe i dostarczają wszystkich niezbędnych składników odżywczych.
Brązowy makaron idealnie będzie się komponował z zielonym pesto, a kolorów w całym daniu dodadzą grillowane warzywa.
Jeśli zatem poszukujecie szybkiego i bardzo zdrowego przepisu to polecamy Wam makaron razowy z pesto bazyliowym. Do przygotowania tego przepisu zainspirował nas przepis na blogu: http://www.pozytywnezywienie.pl
Makaron razowy z pesto bazyliowym – składniki (na 2 porcje)
- 150g makaronu razowego
- 2 garście świeżej bazylii
- garść pestek dyni
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1/2 żółtej papryki
- 4 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- oliwa do smażenia
Makaron razowy z pesto bazyliowym – przepis:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
W międzyczasie kiedy makaron będzie się gotował na patelni podsmażamy pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe i pokrojoną w dużą kostkę paprykę. Smażymy je do momentu kiedy pomidorki staną się miękkie. Podczas smażenia doprawiamy je solą i pieprzem.
W blenderze przygotowujemy pesto – blendujemy bazylię, nasiona dyni, oliwę, a całość doprawiamy szczyptą soli.
Makron po ugotowaniu mieszamy z pesto, a na wierzch wykładamy podsmażone warzywa.
Smacznego!