Risotto z kurczakiem i szparagami

Risotto z kurczakiemRisotto z kurczakiem i groszkiem i szparagami

Risotto z kurczakiem i szparagami to moja autorska wersja tego włoskiego dania. Połączymy tutaj zarówno ostrość pasty curry z delikatnym smakiem zielonych szparagów. Risotto przygotowuje się wbrew pozorom bardzo prosto jednak wymaga od nas odrobimy cierpliwości podczas gotowania ryżu.

Myślę, że jednak warto bo danie wychodzi pyszne i delikatne zarazem w smaku :)

Spróbujcie, myślę że się nie zawiedziecie :)

Składniki

  • 1/2 szklanki ryżu do risotto
  • 600 ml bulionu
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 mała cebula
  • odrobina oleju
  • 30g parmezanu
  • 8 zielonych szparagów

Risotto z kurczakiem i szparagami – przepis

  1. Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek. Gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 4 minuty. Następnie kroimy je w mniejsze kawałki.
  2. Kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w odrobinie oliwy i czerwonym curry. Odstawiamy na ok. 15 minut, a następnie smażymy na patelni. Jak będzie już miękki przekładamy go do miseczki.
  3. Na tej samej patelni na odrobinie oleju szklimy cebulę, a następnie dodajemy ryż. Smażymy go ok. 2 minut i podlewamy całość odrobiną buliony. Czynność tą powtarzamy do momentu kiedy ryż będzie miękki.
  4. Dodajemy wtedy usmażonego kurczaka i szparagi. Smażymy całość ok. 3 minut i zdejmujemy patelnię z ognia. Dodajemy łyżkę masła i całość mieszamy.
  5. Podajemy na talerzach posypane odrobiną świeżo startego parmezanu.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.