
Risotto z kurczakiem i szparagami
Risotto z kurczakiem i szparagami to moja autorska wersja tego włoskiego dania. Połączymy tutaj zarówno ostrość pasty curry z delikatnym smakiem zielonych szparagów. Risotto przygotowuje się wbrew pozorom bardzo prosto jednak wymaga od nas odrobimy cierpliwości podczas gotowania ryżu.
Myślę, że jednak warto bo danie wychodzi pyszne i delikatne zarazem w smaku :)
Spróbujcie, myślę że się nie zawiedziecie :)
Składniki
- 1/2 szklanki ryżu do risotto
- 600 ml bulionu
- 1 pierś z kurczaka
- 1 łyżka czerwonej pasty curry
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 mała cebula
- odrobina oleju
- 30g parmezanu
- 8 zielonych szparagów
Risotto z kurczakiem i szparagami – przepis
- Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek. Gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 4 minuty. Następnie kroimy je w mniejsze kawałki.
- Kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w odrobinie oliwy i czerwonym curry. Odstawiamy na ok. 15 minut, a następnie smażymy na patelni. Jak będzie już miękki przekładamy go do miseczki.
- Na tej samej patelni na odrobinie oleju szklimy cebulę, a następnie dodajemy ryż. Smażymy go ok. 2 minut i podlewamy całość odrobiną buliony. Czynność tą powtarzamy do momentu kiedy ryż będzie miękki.
- Dodajemy wtedy usmażonego kurczaka i szparagi. Smażymy całość ok. 3 minut i zdejmujemy patelnię z ognia. Dodajemy łyżkę masła i całość mieszamy.
- Podajemy na talerzach posypane odrobiną świeżo startego parmezanu.
Smacznego!
0 komentarzy