Pappardelle z krewetkami

Pappardelle z krewetkami

Pappardelle z krewetkami i chorizo to pyszna propozycja na romantyczną kolację. Ale możecie również przygotować to danie na szybki obiad.

Najdłużej zejdzie się Wam z obraniem krewetek. Polecam Wam kupić takie mrożone, ale nie gotowane, jeszcze w pancerzykach. Ich smak po przygotowaniu jest znacznie inny, aniżeli tych już „gotowanych”.

Składniki

  • 20 dużych krewetek
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 150 g kiełbasy chorizo
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • makaron pappardelle
  • sól
  • pieprz
  • szalotka

Pappardelle z krewetkami – przepis

  1. Makaron gotujemy al dente wg. przepisu na opakowaniu.
  2. Krewetki obieramy z pancerzyków.
  3. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki.
  4. Szalotkę i czosnek drobno siekamy.
  5. Na maśle szklimy szalotkę, a następnie dodajemy czosnek. Smażymy go dosłownie 20 sekund.
  6. Dodajemy pokrojoną w półplasterki kiełbasę chorizo i krewetki. Smażmy wszystko 2-3 minutki aż krewetki delikatnie się podsmażą, dodajemy pomidorki koktajlowe. Smażymy kolejne 2-3 minuty.
  7. Na patelnię dodajemy ugotowany makaron i 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu.
  8. Całość smażymy 1 minutę i przekładamy na talerze.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.