Risotto z kurczakiem i szparagami to niezwykłe połączenie ryżu, kurczaka i szparagów. Risotto wychodzi niezwykle kremowe, rozpływające się w ustach.
Możecie użyć dowolnych szparagów, choć ja osobiście polecam zielone. Są delikatniejsze w smaku i do tego będą wizualnie się pięknie komponowały z daniem.
Składniki
- pęczek zielonych szparagów
- 1 pierś z kurczaka
- 1 szklanka ryżu do risotto
- 600 ml bulionu
- 1 szalotka
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki zielonego groszku
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
Risotto z kurczakiem i szparagami – przepis
- Szalotkę drobno siekamy. Szklimy na oliwie.
- Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dosłownie po ok. 20 sekundach dodajemy ryż. Całość przesmażamy ok. 2 minut, aby ryż nabrał aromatu i podlewamy całość ok. 1/2 bulionu.
- Filet z kurczaka kroimy w kostkę i dodajemy do risotto.
- Szparagi gotujemy al dente w osolonej wodzie. Kroimy na mniejsze kawałki.
- Ryż gotujemy do momentu aż będzie miękki dolewając w międzyczasie buliony aby się nie przypalił.
- Jak ryż będzie miękki dodajemy groszek, szparagi i łyżkę masła. Doprawiamy solą i pieprzem. Zmniejszamy ogień i czekamy aż masło się roztopi i nada kremowej konsystencji.
Obejrzyj nasze filmy:
Smacznego!