Aromatyczny gulasz z szynki to moja propozycja mięsnej potrawy do młodych ziemniaczków. Dlaczego ten gulasz jest wyjątkowy?

Otóż smak całości podbijemy odrobiną ostrej pasty z papryki -ajvarem.  Zobaczycie będzie pysznie :)

Składniki

  • 0,5 kg szynki wieprzowej
  • 2 średnie cebule
  • 2 marchewki
  • puszka zielonego groszku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • 2 liście laurowe
  • olej
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki ostrego ajvaru
  • 0,5 l bulionu

Aromatyczny gulasz z szynki – przepis

  1. Mięso z szynki kroimy w grubą kostkę – ok. 1-2 cm.
  2. Cebulę drobno siekamy.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Jak będzie szklista dodajemy mieso i smażymy ok. 15 minut. W międzyczasie doprawiamy solą, pieprzem.
  4. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  5. Marchewkę kroimy w ćwierć plasterki i  dodajemy do mięsa. Smażymy całość ok. 3 minut i podlewamy bulionem.
  6. Gulasz doprawiamy majerankiem, dodajemy liście laurowe i oregano. Całość dusimy jeszcze ok. 25 minut.
  7. Dodajemy odsączony z zalewy groszek.
  8. Na patelnię dodajemy ajvar i całość na wolnym ogniu dusimy jeszcze przez ok. 5-7 minut.

Smacznego!

Obejrzyj nasze filmy: