Aromatyczny gulasz z szynki to moja propozycja mięsnej potrawy do młodych ziemniaczków. Dlaczego ten gulasz jest wyjątkowy?
Otóż smak całości podbijemy odrobiną ostrej pasty z papryki -ajvarem. Zobaczycie będzie pysznie :)
Składniki
- 0,5 kg szynki wieprzowej
- 2 średnie cebule
- 2 marchewki
- puszka zielonego groszku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka majeranku
- sól
- pieprz
- 2 liście laurowe
- olej
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki ostrego ajvaru
- 0,5 l bulionu
Aromatyczny gulasz z szynki – przepis
- Mięso z szynki kroimy w grubą kostkę – ok. 1-2 cm.
- Cebulę drobno siekamy.
- Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Jak będzie szklista dodajemy mieso i smażymy ok. 15 minut. W międzyczasie doprawiamy solą, pieprzem.
- Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Marchewkę kroimy w ćwierć plasterki i dodajemy do mięsa. Smażymy całość ok. 3 minut i podlewamy bulionem.
- Gulasz doprawiamy majerankiem, dodajemy liście laurowe i oregano. Całość dusimy jeszcze ok. 25 minut.
- Dodajemy odsączony z zalewy groszek.
- Na patelnię dodajemy ajvar i całość na wolnym ogniu dusimy jeszcze przez ok. 5-7 minut.
Smacznego!