Makaron z boczkiem to potrawa inspirowana kuchnią włoską i typowym ich makaronem – Carbonara. Do przygotowania tego dania potrzebujecie dosłownie kilku składników, a przygotowanie powinno zająć więcej jak 15 minut.
Sprawdźcie sami…
Składniki
- 8 plastrów wędzonego boczku
- 3-4 łyżki gęstej śmietany
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- makaron do spaghetti
- ewentualnie jako dodatek parmezan
Makaron z boczkiem – przepis
- Makaron gotujemy al dente. Najlepiej sprawdźcie to na opakowaniu, każdy makaron wymaga innego czasu gotowania.
- Boczek kroimy w kostkę i przesmażamy na suchej patelni.
- W misce mieszamy śmietanę z jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem.
- Jak boczek będzie już delikatnie rumiany, dodajemy ugotowany makaron.
- Dodajemy masę śmietanową, wyłączamy ogień. Mieszamy całość aby jajko się nam nie ścięło.
- Makaron wykładamy na talerze i posypujemy świeżo posiekanym koperkiem.
Smacznego!