Makaron z boczkiem to potrawa inspirowana kuchnią włoską i typowym ich makaronem – Carbonara. Do przygotowania tego dania potrzebujecie dosłownie kilku składników, a przygotowanie powinno zająć więcej jak 15 minut.

Sprawdźcie sami…

Składniki

  • 8 plastrów wędzonego boczku
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • makaron do spaghetti
  • ewentualnie jako dodatek parmezan

Makaron z boczkiem – przepis

  1. Makaron gotujemy al dente. Najlepiej sprawdźcie to na opakowaniu, każdy makaron wymaga innego czasu gotowania.
  2. Boczek kroimy w kostkę i przesmażamy na suchej patelni.
  3. W misce mieszamy śmietanę z jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Jak boczek będzie już delikatnie rumiany, dodajemy ugotowany makaron.
  5. Dodajemy masę śmietanową, wyłączamy ogień. Mieszamy całość aby jajko się nam nie ścięło.
  6. Makaron wykładamy na talerze i posypujemy świeżo posiekanym koperkiem.

Smacznego!